Κόσμος

27 Νοεμβρίου 2019 13:33

Ευρωβουλή: “πράσινο φως” για τη νέα Κομισιόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Διάβασέ μου το...

Να επιστρέψουν στις πατρίδες τους όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, ζήτησε στις δηλώσεις της για το προσφυγικό πριν την ψηφοφορία.

Ευρωβουλή: “πράσινο φως” για τη νέα Κομισιόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
-

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σήμερα στο Στρασβούργο τη νέα Επιτροπή με 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 89 αποχές. Συνολικά ψήφισαν 707 ευρωβουλευτές και η ψηφοφορία ήταν ονομαστική.

Η νέα Επιτροπή αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που παίρνει τη σκυτάλη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φον ντες Λάιεν: η Ευρώπη πάντα θα προσφέρει καταφύγιο σε εκείνους που χρειάζονται τη διεθνή προστασία

Παρουσιάζοντας ενώπιον των ευρωβουλευτών το νέο Σώμα των Επιτρόπων και τα φιλόδοξα σχέδιά της για τη ερχόμενη πενταετία, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για όλα τα θέματα, από τη μετάβαση της Ευρώπης σε μηδενικές εκπομπές ως την οικοδόμηση μιας «γνήσιας αμυντικής ένωσης» και την ψηφιακή διακυβέρνηση.

"Το ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο (European Green Deal) θα είναι η νέα μας στρατηγική για την ανάπτυξη. Θα μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης", ανέφερε η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν.  

Μιλώντας για το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής, προέβλεψε ότι η μετανάστευση θα συνεχιστεί και θα παραμείνει, τονίζοντας ότι "η Ευρώπη πάντα θα προσφέρει καταφύγιο σε εκείνους που χρειάζονται τη διεθνή προστασία".

AP - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

"Πιστεύω ότι μια Ευρώπη που είναι τόσο υπερήφανη για τις αξίες της και το κράτος δικαίου, οφείλει να βρει μια απάντηση που θα είναι και ανθρώπινη και αποτελεσματική", πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας τους αρμόδιους για αυτό το θέμα, τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο μετανάστευσης κ. Γιόχανσεν. "Είναι προς το συμφέρον μας να παραμείνουν όλοι όσοι χρήζουν διεθνούς προστασίας, ενταγμένοι στις κοινωνίες μας, αλλά οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρέπει “να σπάσει το βίαιο εμπορικό μοντέλο των διακινητών”. Η ίδια τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνά τις αξίες της, όπως είναι η αλληλεγγύη, αλλά συγχρόνως πρόσθεσε ότι η ΕΕ “οφείλει να ενισχύσει τα εξωτερικά της σύνορα για να μπορέσει να επανέλθει σε ένα “εύρυθμο σύστημα Σένγκεν".

Εξάλλου, μιλώντας για το Brexit, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι είναι πάντα «οπαδός της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», αλλά «οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση που έλαβαν οι Βρετανοί πολίτες». «Ό,τι και αν φέρει το μέλλον, οι δεσμοί , η φιλία που ενώνει τους λαούς μας αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στοιχεία μεταξύ τους και ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν», πρόσθεσε.  Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έγκριση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτείται απλή πλειοψηφία, ενώ οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν με ονομαστική ψηφοφορία.

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ, σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αποκάλυψε για μια ακόμη φορά το αληθινό του πρόσωπο. Το αντιευρωπαϊκό του πρόσωπο. Καταψηφίζοντας τη νέα  Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρέα με την Χρυσή Αυγή, την GUE και την Λεπέν. Με την στάση του απέδειξε ότι ο ευρωπαϊσμός του είναι ένα ακόμη σύνθημα χωρίς αντίκρισμα.  Με μια στάση στον Ολάντ (κάποτε Ολαντρέου)  για τις αναγκαίες φωτογραφίες, οι δρόμοι του κ. Τσίπρα συναντιούνται με τη Λεπέν».