Κόσμος

27 Νοεμβρίου 2019 18:16

Σεισμός στην Αλβανία: Θρήνος και αγωνία στα χαλάσματα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων δίνουν τα σωστικά συνεργεία, ανάμεσα τους και άνδρες της ΕΜΑΚ. Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων.

Σεισμός στην Αλβανία: Θρήνος και αγωνία στα χαλάσματα (βίντεο)
-

Ζωντανός ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια κτηρίου στο Δυρράχιο, 21 ώρες μετά το “χτύπημα” του Εγκέλαδου, ένας 25χρονος άντρας, που εγκλωβίστηκε όταν το οικοδόμημα κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία. Ο νεαρός απεγκλωβίστηκε έπειτα από επιχείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων διάσωσης, όπως μετέδωσε το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΤΑ. Πρόκειται για τον Klajdi Qato, την επιχείρηση διάσωσης του οποίου παρακολούθησε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, που βρισκόταν στο σημείο.

Σε κάθε διάσωση, πλήθος κόσμου ξεσπά σε ζητωκραυγές και επευφημίες προς τα σωστικά συνεργεία, όπως στη διάσωση ενός νεαρού από το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, από τα συντρίμμια κτιρίου στο Δυρράχιο.

Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα και εκφράζονται φόβοι ότι ο μακάβριος κατάλογος θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 31 νεκροί και περισσότεροι από 700 είναι οι τραυματίες, ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εκείνων που μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των καταστραμμένων οικοδομών.

Αλβανία - σεισμός

«Ξέρουμε σίγουρα ότι σε μία μόνο νεόκτιστη τριώροφη οικοδομή που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, βρίσκονται παγιδευμένα έξι άτομα, τα οποία δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής, και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και κάτω από τα χαλάσματα και άλλων οικοδομών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ανδρέας Μάρτος.

Αλβανία - σεισμός

Η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον ισχυρό σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στους φέροντες οργανισμούς, οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που μετέβη στα Τίρανα λίγες ώρες μετά την καταστροφή. Μαζί με τον Αλβανό Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές, υποσχόμενος περαιτέρω βοήθεια πλην εκείνης που έχει ήδη σταλεί (ΕΜΑΚ, εξοπλισμός). Το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι τραυματίες από τον σεισμό θα μεταφερθούν για νοσηλεία σε κλινικές της Θεσσαλονίκης.

Ξένοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην ηγεσία της δοκιμαζόμενης χώρας υποσχόμενοι ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια. Στο Δυρράχιο, στο πλευρό των σεισμοπαθών βρέθηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος που δήλωσε πως η Εκκλησία θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανακουφίσει τους πληγέντες.

Αλβανία - σεισμός

Οι εθελοντές βρίσκονται στο Δυρράχιο, στα Τίρανα, στο Θούμανε και σε άλλες περιοχές και, πέρα από ιατρική βοήθεια, παρέχουν τρόφιμα, νερό και ψυχολογική υποστήριξη. Στο Δυρράχιο ανοιχτό είναι καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το παράρτημα του Δυρραχίου έχουν επίσης παρουσία στο στάδιο της πόλης, όπου έχουν στηθεί 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.

Διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεές με στόχο τη στήριξη των σεισμοπαθών

Οικονομικές και άλλες δωρεές, όπως ρουχισμό ή τρόφιμα, μπορούν να προσφέρουν όσοι πολίτες το επιθυμούν για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Αλβανία, μέσω της κυβερνητικής ιστοσελίδας “e-albania”, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας.

Αλβανία - σεισμός

Το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ μεταδίδει ότι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε πως η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς. Μέσω του “e-albania” όσοι επιθυμούν, μπορούν να κάνουν δωρεά σε πραγματικό χρόνο (on line) από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είτε να προσφέρουν ρουχισμό και τρόφιμα.

Εξάλλου, ο κ. Ράμα επεσήμανε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημίες στα σπίτια τα οποία επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Προτεραιότητα και βαρύτητα θα δοθεί στο Θούμανε το οποίο επλήγη σε σημαντικό βαθμό. Η Κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα για τη βοήθεια που αποστέλλεται στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ