Κόσμος

28 Νοεμβρίου 2019 07:21 Τελευταία ενημέρωση : 28 Νοεμβρίου 2019 16:38

Σεισμός στην Αλβανία: σβήνουν οι ελπίδες στα χαλάσματα (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Αυξήθηκαν τη νύχτα οι νεκροί. Ένα ζευγάρι και το κοριτσάκι τους τα τελευταία θύματα που ανασύρθηκαν. Συνεχίζει τις έρευνες η ΕΜΑΚ.

Σεισμός στην Αλβανία: σβήνουν οι ελπίδες στα χαλάσματα (εικόνες)
-

Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί στην Αλβανία από τον φονικό σεισμό των 6.4 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Τρίτη τη χώρα.

Ένα ζευγάρι και το κοριτσάκι τους ήταν τα τελευταία θύματα του σεισμού που ανασύρθηκαν νεκρά από τα χαλάσματα, ανεβάζοντας το αριθμό της «μαύρης» λίστας. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται τουλάχιστον πέντε παιδιά ηλικίας από 3 ετών έως 15 ετών.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, αναζητούνται στα συντρίμμια των σπιτιών που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, ενώ ώρα με την ώρα σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες. Πέντε εγκλωβισμένοι ανήκουν μόνο σε μια οικογένεια που μετρά ακόμα τρεις νεκρούς που αποσύρθηκαν από τα ίδια συντρίμμια.

Αλβανία - σεισμός - συντρίμμια - έρευνες

Το Δυρράχιο και η Θουμάνα είναι οι δύο περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος είναι ήδη ο χειρότερος των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής τηλεόρασης Klan. Είκοσι τρεις είναι οι νεκροί στην κωμόπολη της Θουμάνα, όπου θεωρείται ολοκληρωμένη η επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης των ανθρώπων από τα ερείπια.

Προς το παρόν εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 700 τραυματίες, εκ των οποίων 32 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Επιπλέον, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους, από τους οποίους 700 έχουν μεταφερθεί στα αυτοσχέδια καταφύγια στη Θουμάνα και άλλα 1.450 στο Δυρράχιο και τα περίχωρά της.

Η επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών. Οι μετασεισμικές δονήσεις που έφτασαν τις 600 με τρεις εξ αυτών πάνω από 5 Ρίχτερ, αλλά και ο φόβος ότι θα σημειωθούν στο μέλλον και άλλες ισχυρότερες δονήσεις, οδηγεί πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν τις πόλεις τους.

Αλβανία - σεισμός - συντρίμμια - έρευνες

Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα σε νέα έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης, μίλησε ξανά για την ανάγκη συμπαράστασης με όλα τα μέσα στους σεισμοπαθείς. Ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση προς την Αλβανία από όλο τον κόσμο και επισήμανε την ανάγκη συντονισμού, σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης αυτής της βοήθειας.

Για το μέγεθος των καταστροφών από τον σεισμό ο κ. Ράμα τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και ζήτησε την συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους.

Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης την πρώτη λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μετά από τον σεισμό, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ξέσπασε σε κλάματα. «Αυτή είναι η πιο δύσκολη ομιλία μου» είπε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική αποστολή, από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2019 που έφτασε στην γειτονική χώρα ξεκίνησε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συγκεκριμένα, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην πόλη Θουμάνα, περίπου 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τιράνων, το απόγευμα της Τρίτης απεγκλώβισε ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών καθώς και το βράδυ της ίδιας ημέρας μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ που επιχείρησε στο Δυρράχιο, την Τρίτη απεγκλώβισε ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών. Η ελληνική αποστολή την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε δύο ζωντανά άτομα και ανέσυρε ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του.

Το πρωί της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου 2019 η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ ανέσυρε χωρίς τις αισθήσεις του έναν άνδρα και από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι δύο Ελληνικές ομάδες της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, επιχειρούν μαζί στην πόλη Θαυμάνα. Το μεσημέρι ανέσυραν έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του και το απόγευμα ακόμη έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του. Η ελληνική αποστολή την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε τρία άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

ΕΜΑΚ - Αλβανία

Τις πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους δύο γυναίκες και ένας άνδρας. Η ελληνική αποστολή μέχρι στιγμής, συνολικά, έχει απεγκλωβίσει δύο ζωντανά άτομα και έχει ανασύρει επτά άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Ο σεισμολόγος Κ. Παπαζάχος, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα" τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, καθώς οι μετασεισμοί είναι συνεχείς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη και ειλικρινή συμπαράσταση της Πολιτείας στο μεγάλο και βαρύ έργο του, την ώρα της σκληρής δοκιμασίας του λαού της Αλβανίας. Έργο, το οποίο αποτελεί παράδειγμα ως προς το τι σημαίνουν, για τον Ελληνισμό και για την Ορθοδοξία, οι αρχές και οι αξίες του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης.

Αλβανία - σεισμός - συντρίμμια - έρευνες

Αλβανία - σεισμός - συντρίμμια - έρευνες

Αλβανία - σεισμός - συντρίμμια - έρευνες

Αλβανία - σεισμός - συντρίμμια - έρευνες

Αλβανία - σεισμός - συντρίμμια - έρευνες

Αλβανία - σεισμός - συντρίμμια - έρευνες

Αλβανία - σεισμός - συντρίμμια - έρευνες


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ