Κόσμος

28 Νοεμβρίου 2019 09:14

Ιράκ: Διαδηλωτές πυρπόλησαν το προξενείο του Ιράν (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Η αντίδραση της Βαγδάτης στην επίθεση που έγινε σε πόλη του Ιράκ. Ευθύνες στο Ιράκ επιρρίπτει η Τεχεράνη.

Ιράκ: Διαδηλωτές πυρπόλησαν το προξενείο του Ιράν (βίντεο)
-

Η κυβέρνηση του Ιράκ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο προξενείο του Ιράν στην πόλη Νατζάφ (νότια), μετέδωσε σήμερα το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, μία ημέρα αφού διαδηλωτές εισέβαλαν στις διπλωματικές εγκαταστάσεις και τις πυρπόλησαν.

Η επίθεση είχε στόχο «να πλήξει τις ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στο Ιράκ και το Ιράν», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρακινού ΥΠΕΞ.

«Οι ξένες διπλωματικές αποστολές στο Ιράκ χαίρουν μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης», προστίθεται στο ίδιο δελτίο Τύπου.

Στο Ιράκ επικρατεί κοινωνικός αναβρασμός από τις αρχές του Οκτωβρίου, με μαζικές κινητοποιήσεις πολιτών που αξιώνουν την πτώση «του καθεστώτος», της πολιτικής τάξης την οποία πολλοί εξ αυτών χαρακτηρίζουν διεφθαρμένη, αδιάφορη για τις ανάγκες τους και εξαρτημένη από ξένες δυνάμεις, ειδικά την Τεχεράνη.

Ιράν: ευθύνη σας η προστασία των διπλωματικών αποστολών

Το Ιράν δήλωσε από την πλευρά του πως η ιρακινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την προστασία του προξενείου του στην ιερή πόλη Νατζάφ

«Η ιρακινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και των διπλωματών στο Ιράκ ... Η Τεχεράνη καταδικάζει κατηγορηματικά την επίθεση και ζητεί από την ιρακινή κυβέρνηση να απαντήσει σθεναρά στους δράστες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Σε μια κλιμάκωση της βίας στις διαδηλώσεις που έχουν στόχο την πτώση της υποστηριζόμενης από το Ιράν κυβέρνησης, ιρακινοί διαδηλωτές εισέβαλαν χθες και έβαλαν φωτιά στο ιρανικό προξενείο στη νότια πόλη Νατζάφ.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πως το προσωπικό του προξενείου, που είχε απομακρυνθεί λίγο πριν από την εισβολή των διαδηλωτών, είναι «σώο και αβλαβές». Το Ιράκ καταδίκασε την επίθεση.

Οι διαμαρτυρίες, που άρχισαν την 1η Οκτωβρίου στη Βαγδάτη και έχουν επεκταθεί σε όλες τις νότιες πόλεις, αποτελούν τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση της πολιτικής τάξης στο Ιράκ, όπου επικρατούν οι σιίτες μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 που ανέτρεψε τον σουνίτη δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ