Πολιτική

28 Νοεμβρίου 2019 13:53 Τελευταία ενημέρωση : 28 Νοεμβρίου 2019 20:53

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης απομονώνει την ελληνική ΑΟΖ

Διάβασέ μου το...

Με τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης απομονώνεται η ελληνική ΑΟΖ από κάθε επαφή της με τις όμορες ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου.

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης απομονώνει την ελληνική ΑΟΖ
-

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Το Ρόιτερ επισημαίνει πως μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και όχι άδικα, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Sozcu, πρόκειται για μία «φέτα» η οποία αρχίζει στη γραμμή Κας - Μαρμαρίς (στην περιοχή του Καστελόριζου) και επεκτείνεται νότια της Κρήτης τέμνοντας τα σύνορα των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Με αυτήν την «σφήνα» απομονώνεται η ελληνική ΑΟΖ από κάθε επαφή της με τις όμορες ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου. Κι όλα αυτά λίγες ώρες μετά την πρόκληση της Άγκυρας, η οποία έστειλε σχετική επιστολή στον ΟΗΕ, για την επέκταση των θαλασσίων συνόρων της ακόμα και μέχρι τα δυτικά της Ρόδου!

Το Ρόιτερ σημειώνει πως η διένεξη αντιπαραθέτει την Τουρκία με διάφορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου που έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αναζητεί συμμάχους στην περιοχή.

Οι νέες συμφωνίες υπογράφηκαν στη διάρκεια συνάντησης χθες, Τετάρτη, στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ,τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

Τουρκία - Λυβύη - ΑΟΖ

«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. «Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης», πρόσθεσε.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αλτούν αναφέρεται πως οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη. Η κυβέρνηση Σάρατζ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Σκληρή απάντηση Δένδια

Στα όρια της φαιδρότητας και παντελώς αγεωγράφητη χαρακτήρισε την πρόθεση της Τουρκίας και της Λιβύης να συμφωνήσουν τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο πλαίσιο δηλώσεών του, μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε αδόκιμη μια τέτοια προσπάθεια καθώς αγνοεί ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης.

«Νομίζω τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει συζήτηση -υποθέτουμε, δεν το ξέρουμε, παρότι ο Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση- να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Θα πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης. Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, αναφορικά με την επιστολή της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, ο Νίκος Δένδιας την χαρακτήρισε λανθασμένη και πρόσθεσε: «Ήδη, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών. Νομίζω με την πιο καθαρή και αυστηρή γλώσσα απέρριψε πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι και παντελώς ανεδαφικοί. Αν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την έκφραση «ανεδαφικοί» σε κάτι που αφορά τη θάλασσα. Αλλά πάντως, εν πάση περιπτώσει, είναι παντελώς απαράδεκτη. Η Ελλάδα θα απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς με τον δέοντα τρόπο, με αναλυτική απάντηση, την οποία θα στείλουμε σε Ηνωμένα Έθνη, σε όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Υπουργείο Εξωτερικών

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πληροφορίες για υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες, δήλωσε:  

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Στο Υπ. Εξωτερικών ο Τούρκος Πρέσβης για να δώσει εξηγήσεις

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. 

Ειδικότερα, όπως κάνουν γνωστό, ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.

Επίσης, επισημαίνουν πως υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κα Μογκερίνι.

Ελληνική Λύση: στρουθοκαμηλισμός του ΥΠ.ΕΞ. απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ

Αναφορικά με τις προκλητικές ανακοινώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για ανακήρυξη ΑΟΖ με την Λιβύη και την απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρει ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης κινείται στα όρια της φαιδρότητας, η Ελληνική Λύση επισημαίνει τα εξής:

«Με όλο τον σεβασμό προς την Κυβέρνηση, φαιδρότητα είναι όταν δεν αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία ό,τι λέει το κάνει και πάντα έχει σχέδια “μιλιταριστικά”! Απλά η Ελλάδα απαντά πάντα στις προκλήσεις “δια φαιδρών δηλώσεων”!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ