Κοινωνία

29 Νοεμβρίου 2019 23:46

Διασώστες ΕΜΑΚ: έτρεμε η γη στην Αλβανία αλλά δεν εγκαταλείπαμε την προσπάθεια

Διάβασέ μου το...

Οι διασώστες, από την 1η και 5η ΕΜΑΚ, μαζί με τους δύο σκύλους επέστρεψαν στην Ελλάδα…

Διασώστες ΕΜΑΚ: έτρεμε η γη στην Αλβανία αλλά δεν εγκαταλείπαμε την προσπάθεια
-

Ουσιαστική αποδείχθηκε η συμβολή της Ελλάδας μετά τον φονικό σεισμό στην Αλβανία. Η ελληνική αποστολή κατόρθωσε να διασώσει δυο ανθρώπους και να ανασύρει επτά νεκρούς.

Οι άντρες της 1ης ΕΜΑΚ επέστρεψαν, αεροπορικώς, το απόγευμα της Παρασκευής ενώ οι συνάδελφοί τους της 5ης ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα γύρισαν στη βάση τους οδικώς.

Τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες η ελληνική ομάδα διάσωσης κλήθηκε να αντιμετωπίσει περιέγραψε, μεταξύ άλλων, ο Αθανάσιος Μπαλάφας, αντιπύραρχος επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, κατά την επιστροφή της στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Είπε χαρακτηριστικά πως κάποια στιγμή τρόμαξαν όταν η ομάδα του κατάφερε και απεγκλώβισε από τα χαλάσματα κτιρίου ζωντανό έναν άνθρωπο και εκείνος μετά λιποθύμησε.  Υπογράμμισε ότι η ομάδα του δεν έφυγε στιγμή από το σημείο που ήταν εγκλωβισμένος ο άνθρωπος, παρότι η γη εσείετο από τους συνεχείς μετασεισμούς.

Ο Ιωάννης Κολοβός μέλος της αποστολής, περιέγραψε το θάρρος των ανθρώπων, καθώς την στιγμή που ένας μεγάλος μετασεισμός ταρακούνησε το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν , κανείς τους δεν αποχώρησε, παρότι είχαν οδηγίες να φύγουν προστατεύοντας τους εαυτούς τους.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι περιγραφές των δυο εκπαιδευτών σκύλων της ομάδας, καθώς ο Όσκαρ και η Έλσα ήταν συνέχεια πάνω από τα γκρεμισμένα κτίρια ψάχνοντας για επιζώντες.  Όταν οι συνοδοί τους έβλεπαν ότι τα σκυλιά δεν αντιδρούσαν ανησυχούσαν περισσότερο, με τη σκέψη ότι ίσως υπήρχαν μόνο νεκροί.