Καιρός

30 Νοεμβρίου 2019 18:00

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Με λιακάδα και βοριάδες κάνει «ποδαρικό» ο Δεκέμβριος. Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Με αρκετή λιακάδα, αλλά και βοριάδες και σχετική ψύχρα κάνει αύριο ποδαρικό ο εορταστικός Δεκέμβρης, αλλά όχι και ο χειμώνας που δείχνει προς το παρόν αδύναμος, με τον πρώτο του μήνα, την πρωτομηνιά να προσπαθεί να σώσει λίγο τα προσχήματα. 

Για αύριο Κυριακή, περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες στα δυτικά και γενικά αίθριο ουρανό στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα περιμένουμε πυκνότερες συννεφιές με τοπικές βροχές αλλά και βελτίωση από το μεσημέρι.       

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 7 έως 18 και Νοτιότερα από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Βοριάδες στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6, στο Αιγαίο 7, από το απόγευμα και στα δυτικά θα γυρίσουν σε ανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.

Ο καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 01/12/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια της ελιάς, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και όσον αφορά στους Ασκομύκητες (Γλοιοσπόριο), η ασθένεια απαντάται σε ώριμους καρπούς ή σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στην ωρίμανση, προκαλεί σήψη με χαρακτηριστικό καστανέρυθρο χρώμα στην επιφάνεια της. Σπάνια δε προσβάλει ποδίσκους καρπών, φύλλα και νεαρούς βλαστούς.
Η ασθένεια ευνοείται από βροχές, την υψηλή υγρασία ενώ η θερμοκρασία δεν είναι τόσο περιοριστικός παράγοντας αφού ο μύκητας αναπτύσσεται ικανοποιητικά από 10 έως 25oC.

Για την αντιμετώπισή του συνίστανται τα ακόλουθα καλλιεργητικά μέτρα:

· Αποφυγή εγκατάστασης ελαιώνων σε υγρές και χαμηλές περιοχές που νεροκρατούν ή δεν αερίζονται καλά.

· Προσοχή στα συστήματα πυκνών φυτεύσεων σε περιοχές που επικρατούν συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας.

· Κατάλληλο κλάδευμα ώστε το εσωτερικό της κόμης των δένδρων να αερίζεται και να φωτίζεται καλά.

Παράλληλα, όσον αφορά στη χημική αντιμετώπιση, συνίστανται ψεκασμοί στο τέλος Οκτωβρίου και τέλος Νοεμβρίου όπου τα προβλήματα από την ασθένεια είναι σοβαρά, ακολουθώντας τις συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ