Πολιτική

30 Νοεμβρίου 2019 20:30

Παυλόπουλος: στα όρια της φαιδρότητας η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Διάβασέ μου το...

«Η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει αμέσως τις προβλεπόμενες κυρώσεις στην Τουρκία», τόνισε ο ΠτΔ.

Παυλόπουλος: στα όρια της φαιδρότητας η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Να αντιδράσει και να επιβάλλει, αμέσως, τις προβλεπόμενες κυρώσεις στην Τουρκία, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κάλεσε την ΕΕ ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόουλος, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου,  Αντόνιο Ταγιάνι.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος η Τουρκία, «αφενός προσβάλλει προκλητικώς τις στοιχειώδεις αρχές του Ανθρωπισμού στο πεδίο του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος.  Και, αφετέρου δρα, ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης- που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- περιφρονώντας επιδεικτικά το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Ειδικότερα δε το “Μνημόνιο Κατανόησης” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ  μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, ενώ, παραλλήλως, η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, επίσης αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας».

Κατά τα άλλα, ο ΠτΔ, ευχαρίστησε, θερμώς, τον κ. Ταγιάνι «επειδή, σε κρίσιμες ώρες, στηρίξατε την Ελλάδα και την πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Να είσθε βέβαιοι όμως ότι, στηρίζοντας τότε την Ελλάδα στηρίξατε την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να διανοηθεί την πορεία της προς το μέλλον έξω από την μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, εξίσου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να πορευθεί προς την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος δίχως την Ελλάδα».

Παράλληλα, συνεχάρη τον Αντίνο Ταγιάνι διότι, όπως σημείωσε, «γνωρίζω καλώς την αφοσίωσή σας στην εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού Οράματος, το οποίο συνίσταται στην οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φέρει σε πέρας μιάν αποστολή, η οποία υπερβαίνει τους Λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, δοθέντος ότι αφορά την επικράτηση, σε παγκόσμια κλίμακα, των βασικών αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ιδίως των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ