Καιρός

02 Δεκεμβρίου 2019 17:14

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό τις επόμενες ημέρες. Οδηγίες από ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

«Αγριεύει» ο καιρός τις επόμενες ημέρες, με υποχώρηση της θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες και χιόνια, κυρίως στα βουνά.

Την Τρίτη αναμένονται, πρώτα στα δυτικά και στα βόρεια, σταδιακά και στα κεντρικά, μεταβολή του καιρού, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το βράδυ και με χιονοπτώσεις στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας, αργότερα και στα ημιορεινά. Τα φαινόμενα, ιδιαίτερα την νύχτα στα βόρεια, θα ενταθούν. Η θερμοκρασία, σε πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 18 βαθμούς και νοτιότερα από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην αρχή θα πνέουν νοτιάδες, 3 με 5 μποφόρ, που αργότερα θα γυρίσουν σε βοριάδες με ένταση 5 με 7 μποφόρ, την νύχτα τοπικά στο Αιγαίο έως και 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 3/12/2019

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και όσον αφορά τη σήψη του λαιμού σε καλλιέργειες μηλοειδών, συνιστά:

  • εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους.
  • Αποκάλυψη (ξελάκκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δένδρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκατοστών υγιούς ιστού και επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (βορδιγάλλεια πάστα). Μετά την ξήρανση της πάστας γίνεται επάλειψη με προστατευτικό πληγών ή λινέλαιο ή καθαρή πίσσα.
  • ξελάκκωμα και επάλειψη των δένδρων γύρω από την εστία προσβολής με την ίδια πάστα όπως παραπάνω ή ψεκασμός με έτοιμο χαλκούχο στην ισχυρότερη συνιστώμενη δόση ή ριζοπότισμα με μίγμα cheshunt 
  • καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο.

Τέλος, συνιστά οι επεμβάσεις με χαλκούχα στο έδαφος να γίνονται μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας ειδικά στα όξινα εδάφη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ