Πολιτική

03 Δεκεμβρίου 2019 18:54 Τελευταία ενημέρωση : 03 Δεκεμβρίου 2019 20:47

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης

Διάβασέ μου το...

Αποδοκιμάζει και προειδοποιεί ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης
-

Προκλητική χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ANT1  την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) μεταξύ  της Τουρκίας  και της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, βάσει της οποίας οι δύο χώρες συμφωνούν να συνεργαστούν για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών». Το μνημόνιο υπεγράφη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φαγέζ αλ Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Τετάρτη. 

O εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 Θανάση Τσίτσα για το πως σχολιάζει η αμερικανική διπλωματία το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα από την Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) απάντησε : 

“Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες συνοριακές διαφορές άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν κάθε ενέργεια που κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή. Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τον κίνδυνο για τη σύγκρουση στη Λιβύη να υιοθετεί ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη όλων των ενδιαφερόμενων μερών να εργαστούν προς μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων. Η ανακοίνωση της υπογραφής μνημονίου οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας – GNA (Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν βοηθά και είναι προκλητική”.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε στην Άγκυρα και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ βλέπουν το «φερόμενο μνημόνιο συνεργασίας της Τουρκίας με τη Λιβύη ως απομάκρυνση από την κατάσταση της σταθερότητας που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει να ενθαρρύνουν».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ