Κόσμος

04 Δεκεμβρίου 2019 15:31 Τελευταία ενημέρωση : 04 Δεκεμβρίου 2019 21:29

NATO: συμφωνία μετά την άρση του “βέτο” από την Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Σε κοινό ανακοινωθέν θα καταλήξει η Σύνοδος, μετά την υποχώρηση των διαφωνούντων. "Καλός σύμμαχος η Τουρκία" λέει ο Ντόναλντ Τραμπ.

NATO: συμφωνία μετά την άρση του “βέτο” από την Τουρκία
-

Τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν σήμερα, στο τέλος μιας συνόδου κορυφής για την 70ή επέτειο του οργανισμού που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες, κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους και αναγνώρισαν για πρώτη φορά την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως μια «πρόκληση».

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια σύνοδο των ηγετών στο Ουάτφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».

Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να άρει το "βέτο" που έθετε και να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, χωρίς μάλιστα, όπως αναφέρθηκε με έμφαση, να ζητήσει κάποιο αντάλλαγμα.

"Ειναι ένας καλός σύμμαχος η Τουρκία", δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τόνισε ότι πλέον η Συμμαχία ειναι πιό ισχυρή.

Ο Τραμπ σχολίασε και το βίντεο στο οποίο εμφανίζονται οι Τζαστίν Τριντό, Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν να τον σχολιάζουν αρνητικά, λέγοντας ότι ο Τριντό είναι διπρόσωπος, σημειώνοντας ότι μάλλον ταράχθηκε επειδή του υπενθύμισε ότι πρέπει και ο Καναδάς να εκπληρώσει την υποχρεώση του για δαπάνη τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ του για αμυντικούς εξοπλισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ