Πολιτική

04 Δεκεμβρίου 2019 23:07 Τελευταία ενημέρωση : 05 Δεκεμβρίου 2019 14:19

Μανιαδάκης στην προανακριτική: μου έλεγαν ότι θα εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μην φοβάσαι

Διάβασέ μου το...

Δεύτερη μέρα κατάθεσης του Νίκου Μανιαδάκη στην προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Μανιαδάκης στην προανακριτική: μου έλεγαν ότι θα εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μην φοβάσαι
-

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε, την Τεταρτη, η κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να έδωσε τη διεύθυνση του διαμερίσματος στη Μιχαλακοπούλου όπου τον ανέκρινε η Ελένη Τουλουπάκη κι όπως ισχυρίστηκε σε αυτό, του έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και του έλεγαν πως αυτές ήταν "προϊόν συναλλαγής". "Μου έλεγαν ότι θα εκλεγεί το κυβερνών κόμμα, μην φοβάσαι", είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια δήλωσε: "Με ρωτούσαν οι εισαγγελείς και μου έλεγαν "πρέπει να είσαι με το μέρος μας". Ποτέ δεν τους είπα πως κανένα πολιτικό πρόσωπο θα τους κατέστρεφε. Ποτέ δεν μετέφερα τέτοια απειλή εκ μέρους του Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Ντζούρας μου κανόνισε συνάντηση με πράκτορες FBI. Μου είπε πως μπορώ να βγάλω και λεφτά από αυτό το πρόγραμμα. Δεν έχω πρόβλημα να πω τα ίδια και κατά αντιπαράσταση με Δεσταμπασίδη και Τουλουπάκη ή Μαραγγέλη".

Απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν ο δικηγόρος κ. Σαράκης του πρότεινε να μπεί στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων και ότι θα είχε  οικονομικό όφελος.

Πρόσθεσε ότι "τόσο στις συναντήσεις στην Εισαγγελία διαφθοράς, στη ΓΑΔΑ και στο διαμέρισμα υπήρχαν πιέσεις. Ή να μην καλύπτω τους πολιτικούς και κυρίως τον κ. Γεωργιαδη ή μου δείχνανε υπουργικές αποφάσεις για τις οποίες μου έλεγαν ότι είναι παράνομες και ότι έχουν στοιχεία γι’ αυτό και μου ζητούσαν να το τεκμηριώσω και εγώ αυτό με τις τεχνικές μου γνώσεις, ότι δηλαδή ήταν παράνομες.

Υποστήριξε πως "στη ΓΑΔΑ αφού ήρθε η δικογραφία στη Βουλή και είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστά τα ονόματά μας η Εισαγγελέας τότε άρχισε να μας λέει ότι «έχετε προσωπικό όφελος, μην τους φοβάστε. Δεν θα επανεκλέγουν. Το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές». Με πίεζαν να δώσω πολιτικούς".

Αναφερόμενος στην κατάθεσή του στην Αμερική δήλωσε: "Ό,τι και όσα μου είπαν στην Αμερική στο Νιού Τζέρσεϋ εναντίον του κ. Λοβέρδου που φυσικά εγώ τα αρνήθηκα γιατί ήταν ψέματα τα ίδια ακριβώς κατέθεσε στην Ελλάδα δυο μήνες μετά τα κατέθεσε ο Μάξιμος Σαράφης.

Ο Νίκος Μανιαδάκης ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως είχε συνεργασία με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και την Όλγα Γεροβασίλη. Η πρώην υπουργός, όπως φέρεται να είπε, του είχε ζητήσει να μιλά με τρόικα για το claw back. "Όπως και με τον Καρόνε. Και με ΣΥΡΙΖΑ παρείχα υπηρεσίες". Η κ. Γεροβασίλη επιβεβαίωσε πως είχε μια φορά επικοινωνία μαζί του, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα ο Νίκος Μανιαδάκης διέψευσε πως τον εκβίασε ο Γιάννης Στουρνάρας. "Ποτέ δεν είπα οτι με εκβίασε ή με απείλησε ο κ.Στουρνάρας. Τον είχα συναντήσει ναι. Αλλα ποτέ δεν ειπα στην κ.Τουλουπάκη για εκβιασμό. Με τον κ. Στουρνάρα τρώμε μαζί δύο φορές το χρόνο. Σε ένα γεύμα με ρώτησε αν είμαι προστατευόμενος μάρτυρας. Και όπως σας είπα αρνήθηκα". 

Εξήγησε πως έγινε προστατευόμενος μάρτυρας με δική του πρωτοβουλία και εδώ και στην Αμερική. Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε στην Προανακριτική Επιτροπή, όσα γράφονταν στα μέσα ενημέρωσης, ήταν πληροφορίες που είχε μόνον η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, άρα προφανώς υπήρχαν διαρροές απο Εισαγγελεία σε μέσα. Οι μάρτυρες άλλαζαν καταθέσεις και προφανώς ενημερώνονταν απο τους εισαγγελείς. Όπως είπε, κατέθεσε 642 αρχεία και είδε στοιχεία. Σε ερώτηση γιατί δεν κατήγγειλε τους εισαγγελείς, φέρεται να είπε πως φοβόταν και γι’ αυτό δεν τους κατήγγειλε.

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε πως έρευνα στην Αμερική δεν υπήρχε. «Η έρευνα ξεκίνησε από την Ελλάδα, τους πήγε από την Ελλάδα τους μάρτυρες ο Σαράκης στην Αμερική και ό,τι έχουν οι Αμερικανοί είναι μόνο οι καταθέσεις των ίδιων μαρτύρων που έχει η Ελλάδα ίσως και ενός τρίτου. Κανένα στοιχείο δεν έχουν οι Αμερικανοί δικό τους. Ό,τι μου έδειξαν στο FBI ήταν μόνο οι καταθέσεις των Ελλήνων μαρτύρων τίποτα άλλο», φέρεται να είπε.

Συμπλήρωσε πως στην Αμερική τον ανέκριναν υπάλληλοι του FBI και μια δικηγόρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. "Κράτησε οκτώ ώρες. Στην αρχή με ρώτησαν ό,τι και στη Βιέννη. Από τα μισά και μετά με πίεσαν πολύ να καταθέσω εναντίον πολιτικών. Μου ζητούσαν να ομολογήσω ότι έκανα παράνομες πράξεις με τον κ. Λοβέρδο.Με γεγονός ότι εγώ τον Λοβέρδο δεν τον ήξερα τους είπα ότι όλα αυτά είναι ψέματα. Και τους είπα ότι μπορώ και με υπόμνημα να τους εξηγήσω γιατί όλα αυτά είναι ψέματα".

Τέλος, αρνήθηκε πως δέχθηκε πίεση από τον κ. Παπαγγελόπουλο και πρόσθεσε "ούτε γνωρίζω αν ασκήθηκε σε άλλους"