Κόσμος

05 Δεκεμβρίου 2019 13:55 Τελευταία ενημέρωση : 05 Δεκεμβρίου 2019 21:30

Προσφυγή της Κύπρου στην Χάγη για τις τουρκικές προκλήσεις

Διάβασέ μου το...

Στο Διεθνές Δικαστήριο «πάει» την Άγκυρα η Λευκωσία, μετά την άρνηση της Τουρκίας από αμοιβαία προσφυγή των δύο χωρών. Επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη.

Προσφυγή της Κύπρου στην Χάγη για τις τουρκικές προκλήσεις
-

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ενημέρωσε για τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η Κύπρος προσφεύγει Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη, αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στον χώρο διεξαγωγής του Ενεργειακού Συμποσίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε «προβλέπουμε στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει. Βεβαίως υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».

Όπως προσέθεσε ο κ. Αναστασιάδης, «υπάρχει μια διαδικασία δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης. Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου. Υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη, και αυτό δίνει το δικαίωμα της προσφυγής».

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η κυπριακή κυβέρνηση επιχείρησε να επιδώσει τη σχετική κλήση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και σύμφωνα με πληροφορίες δεν άνοιξε καν …η πόρτα της πρεσβείας για να παραλάβει κάποιος την κλήση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρήθηκε επίδοση της κλήσης και μέσω φαξ, κάτι που αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο, σε περίπτωη μονομερούς προσφυγής.

Για να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή πρέπει να γίνει από κοινού. Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνηθεί, υπάρχει δυνατότητα μονομερούς προσφυγής υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εκτιμάται ότι το σενάριο αυτό θα ακολουθήσει η Λευκωσία. Εάν η Χάγη αποφασίσει υπέρ της Λευκωσίας, η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για την Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ