Καιρός

05 Δεκεμβρίου 2019 17:08

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η πρώτη «αναγνωριστική» επίσκεψη του χειμώνα, παρότι άτολμη και σύντομη, έφερε το πρώτο χιόνι στα ορεινά.

Την Παρασκευή αναμένονται λίγες νεφώσεις στα δυτικά, που θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές το απόγευμα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο και ίσως στην δυτική Στερεά, ενώ γενικά αίθριος θα είναι ο  ουρανός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία, σε άνοδο σε ολόκληρη την χώρα, θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 17 βαθμούς και νοτιότερα από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι στα δυτικά, εντάσεως 4 με 5 μποφόρ, τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα φυσούν βοριάδες, με την ίδια ένταση.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 6/12/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου Tuta Absoluta στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται ανησυχητικά υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες τομάτας. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα. 

Επίσης, υψηλοί είναι και οι πληθυσμοί του αλευρώδη στα θερμοκήπια με τομάτες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη ανάπτυξη του εντόμου. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση της παρασιτικής σφήκας του Αλευρώδη των θερμοκηπίων και άλλα αρπακτικά. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1 Τάσο Αρνιακό: 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ