Κόσμος

07 Δεκεμβρίου 2019 19:39

Ιράκ: Επίθεση με drone στο σπίτι του Μοκτάντα αλ Σαντρ (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ο σιίτης κληρικός στηρίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα κι έχουν αφήσει πίσω τους, μέχρι σήμερα, 23 νεκρούς.

Ιράκ: Επίθεση με drone στο σπίτι του Μοκτάντα αλ Σαντρ (εικόνες)

Ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε σήμερα το σπίτι του ισχυρού και δημοφιλούς σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, λίγες ώρες μετά την ανάπτυξη υποστηρικτών του στη Βαγδάτη, σε απάντηση προς μια επίθεση ενόπλων που άφησε πίσω της 23 νεκρούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, κοντά σε χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Περισσότεροι από 127 άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά και επιθέσεις με μαχαίρια κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, μια από τις εστίες των κινητοποιήσεων στην ιρακινή πρωτεύουσα, σύμφωνα με την αστυνομία και εργαζομένους στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις αστυνομικοί.

ΙΡΑΚ - ΡΟΥΚΕΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΟΚΤΑΝΤΑ ΣΑΝΤΡ

Πολλά μέλη της Saraya al-Salam (Ταξιαρχίες της Ειρήνης) - της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Σαντρ – συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ τα ξημερώματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Σαντρ έχει υποστηρίξει τις διαδηλώσεις, αλλά οι διαδηλωτές ανησυχούν για την υποστήριξη αυτή, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για αντιπαραθέσεις με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

AP - ΙΡΑΚ - ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το χθεσινό ξέσπασμα της βίας ήταν το χειρότερο των τελευταίων εβδομάδων. Καταγράφηκε μία εβδομάδα μετά την αναγγελία του Πρωθυπουργού Άντελ Άμπντουλ Μάχντι ότι θα παραιτηθεί, έπειτα από δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αιματηρής καταστολής, με τουλάχιστον 445 νεκρούς και άλλους 20.000 τραυματίες.

AP - ΙΡΑΚ - ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο μεγάλος αγιατολάχ του Ιράκ, Αλί αλ Σιστάνι, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να επιλεγεί χωρίς ξένη ανάμιξη, κάνοντας έναν υπαινιγμό για την επιρροή του Ιράν. Οι δηλώσεις του Σιστάνι, θρησκευτικού ηγέτη των Ιρακινών σιιτών, καταγράφηκαν εν μέσω δημοσιευμάτων για την επίσκεψη Ιρανού στρατιωτικού στη Βαγδάτη αυτή την εβδομάδα, με σκοπό να προωθήσει την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στο Ιράκ διατεθειμένης να συνεχίσει να ασκεί πολιτική που θα συνάδει με τα συμφέροντα της Τεχεράνης. Ο ίδιος ο Σαντρ βρίσκεται τώρα στο Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ