Καιρός

08 Δεκεμβρίου 2019 17:10

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Πόσο θα διαρκέσουν οι σχετικά ήπιες συνθήκες που επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οδηγίες για τους καλλιεργητές

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Το ήπιο καιρικό σκηνικό των ημερών, δεν θα κρατήσει για πολύ, αφού από αύριο το απόγευμα και κυρίως από την Τρίτη, ο Δεκέμβριος "τα χαλάει" πάλι, με βροχές, χιόνια και κρύο. 

Την Δευτέρα, στα ανατολικά αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες το πρωί σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη, νησιά του ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα, αναμένονται λίγες νεφώσεις, που θα πυκνώσουν στα δυτικά και τα νότια, με τοπικές βροχές και το βράδυ με σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 βαθμό έως 12 βαθμούς και νοτιότερα από 10 έως 18  βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς άνεμοι, που θα γίνουν σταδιακά νοτιάδες, 3 με 5 μποφόρ. Μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι, 3 με 4 μποφορ. 

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 9/12/2019

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου και όσον αφορά στον ανθονόμο της αμυγδαλιάς, αναφέρει ότι έχει μήκος 3-4mm και χρώμα σκούρο καστανό. Έχει μία γενεά το έτος και είναι δραστήριο το χειμώνα και την άνοιξη. Το καλοκαίρι τα ενήλικα άτομα βρίσκονται σε προστατευμένες θέσεις πάνω ή κοντά στα δένδρα (κάτω από ξερούς φλοιούς, σε ρωγμές του φλοιού, μέσα στο έδαφος και αλλού).

Τα ενήλικα δραστηριοποιούνται από τις αρχές Νοεμβρίου. Αφού τραφούν για δυο εβδομάδες σε βάρος των οφθαλμών, συζεύγνυνται και αρχίζουν να ωοτοκούν. Η ωοτοκία γίνεται από το Δεκέμβριο έως τέλος Φεβρουαρίου, αναλόγως της περιοχής. Το θηλυκό εναποθέτει σε κάθε οφθαλμό ένα αυγό. Οι προσβεβλημένοι οφθαλμοί ξεραίνονται χωρίς να ανοίξουν και τελικά πέφτουν στο έδαφος.  

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά σε περιοχές όπου υπάρχει ένδειξη ότι το φθινόπωρο ο ενήλικος πληθυσμός του εντόμου πάνω στα δένδρα είναι πυκνός, ένα ψεκασμό των δένδρων τον Νοέμβριο πριν πέσουν τα φύλλα και επανάληψη του ψεκασμού μετά την πτώση των ? των φύλλων μέχρι και τον Ιανουάριο μήνα, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ