Πολιτική

10 Δεκεμβρίου 2019 12:43

Επιστολές στον ΟΗΕ για καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης

Διάβασέ μου το...

Στην δημοσιότητα έδωσε η Κυβέρνηση τις δύο επιστολές που έστειλε στον ΟΗΕ. Πλαίσιο κυρώσεων απο την ΕΕ κατά της Τουρκίας, ζήτησε ο Δένδιας.

Επιστολές στον ΟΗΕ για καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης
-

Επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε, για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας», δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη, όπως είπε, αποδίδουν καρπούς. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, όπως είπε, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στέλιος Πέτσας

Τέλος, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (Ursula Von Der Leyen), έπειτα από παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, για την τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη: «Είμαστε», τόνισε η κ. Ντερ Λάιεν «με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία».

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Όπως είπε, «είναι ένα θέμα εθνικό, που έχει να κάνει με την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, ο κ. Πέτσας απάντησε πως η συνάντηση της 7ης Ιανουαρίου θα έχει μία ευρύτερη ατζέντα. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τα εθνικά θέματα. Έχει να κάνει με ένα ευρύτερο πλέγμα που θα χαρακτηριστεί και από την αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε.

Οι επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ:

Εν τω μεταξύ, με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συγκαλείται στις 13:30, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας - Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, ο οποίος με επιστολή-κόλαφο προς τον ΟΗΕ ξεκαθαρίζει ότι Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Λιβύης, ναύαρχος Φαράζ αλ Μαχντάουι, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" επανέλαβε ότι έχει διαταγή να βουλιάξει τα τουρκικά πλοία εάν φθάσουν εκεί.

Τα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, καταδικάζουν ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άααλ και μέλη του Σώματος. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι. Η συνομιλία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, στη Ουάσιγκτον, του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τις απειλές, ενώ χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση από την Αθήνα του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως η «Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς». Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι προκαλούν και στον Έβρο, κλιμακώνοντας την επιθετική τους στάση απέναντι στη χώρα μας. Ομάδα τριών Τούρκων στρατιωτών τοποθέτησε τη σημαία της χώρας της σε νησίδα ελληνικής κυριαρχίας, η οποία βρίσκεται μέσα στον ποταμό Έβρο στην περιοχή του χωριού Πραγγί Διδυμοτείχου.

Έβρος - τουρκική σημαία

Οι προκλήσεις όμως συνεχίζονται και πάνω από το ΑιγαίοΖεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ρω, στις 10.35 το πρωί στα 16.500 πόδια. Δύο λεπτά αργότερα πραγματοποίησαν μία ακόμα υπέρπτηση στο ίδιο σημείο στα 16.000 πόδια.

Χθες σημειώθηκαν 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ κατεγράφησαν και πέντε εικονικές αερομαχίες.

Την άποψη ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να μένει απαθής απέναντι στις παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της, στην κυπριακή ΑΟΖ και την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης», εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε τα διεθνή φόρα και προέβη σε πολυμερείς συμφωνίες για τη δημιουργία συμμαχιών». «Η Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός από τα υπόλοιπα θετικά της στοιχεία, εμπόδισε τη διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε μία τεχνητή επίδειξη πυγμής για να καλύψει την έλλειψη σοβαρής διπλωματικής δουλειάς τους τελευταίους μήνες», υπενθύμισε και πρόσθεσε: «Οι σπασμωδικές ενέργειες, που γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο, δεν καλύπτουν το έλλειμμα σοβαρής προσέγγισης στα ελληνοτουρκικά. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, στρατηγική αλλά και επίσημη ενημέρωση των κομμάτων και του λαού, κάτι που περιμένουμε να γίνει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ