Καιρός

11 Δεκεμβρίου 2019 06:05

Καιρός: καταιγίδες, χιόνια και “βουτιά” του υδράργυρου την Τετάρτη

Διάβασέ μου το...

Πότε και που αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα. Πως θα κινηθεί ο υδράργυρος. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται για την Τετάρτη σε όλη τη χώρα, καθώς και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί στα βόρεια, 5 με 7 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα, στα δυτικά, σε βόρειους, εντάσεως 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

Για την Αττική προβλέπεται άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες, πιθανώς ισχυρές, αλλά και πάλι από το απόγευμα. Θα πνέουν νότιοι άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις, 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση μετά από το μεσημέρι. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 05 και 10 βαθμών Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές, κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική και πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Μακεδονίας, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 7 μποφόρ, στο Θρακικό Πέλαγος τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από τον 01 βαθμό μέχρι τους 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 4-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια με μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ στα βόρεια θα σταματήσουν. Θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι, 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί, 5-6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 4-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται, στα βόρεια, νεφώσεις με ισχυρές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές. Στα βόρεια θα πνέουν άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ, το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Στα νότια, θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 5 με 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 09 και 14 βαθμών Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά διαστήματα ισχυρές. Θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι, 4-6 μποφόρ, βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι, 5 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Πέμπτη

Στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Χαλκιδική, στις Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και πιθανώς στην Κρήτη. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, με ένταση 4 με 5 μποφόρ, στο Ιόνιο μέχρι 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, που γρήγορα θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ