Κόσμος

11 Δεκεμβρίου 2019 16:13 Τελευταία ενημέρωση : 11 Δεκεμβρίου 2019 22:25

Σύνοδος Κορυφής: ψηλά στην ατζέντα οι τουρκικές προκλήσεις

Διάβασέ μου το...

Εχει προηγηθεί μπαράζ επαφών της Αθήνας με αξιωματούχους της ΕΕ. Ποιά άλλα ακανθώδη θέματα θα απασχολήσουν τους ηγέτες.

Σύνοδος Κορυφής: ψηλά στην ατζέντα οι τουρκικές προκλήσεις
-

Μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα, καλούνται να συζητήσουν αύριο και μεθαύριο (12 και 13 Δεκεμβρίου) οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, όπως μεταδίδει η ανταπιοκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη.

Όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος σήμερα στις Βρυξέλλες, έχουν γίνει πολλές επαφές μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη και έχει προετοιμαστεί μία δήλωση για την Τουρκία, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει δεκτή από όλα τα κράτη-μέλη. Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί αύριο, την πρώτη ημέρα της Συνόδου, στο δείπνο των ηγετών.

Για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκύ Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αλλά και της νέας Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πολλά και ακανθώδη: Από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ της περιόδου 2021-2027, ως την κλιματική αλλαγή και τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου την Πέμπτη το απόγευμα είναι η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τα όσα είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, αυτό που σχεδιάζεται είναι οι «27» να εγκρίνουν το στόχο για κλιματική ουδετερότητα το 2050, ένα θέμα το οποίο συνδέεται και με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-207. «Θα ήταν ένα καλό να στείλουμε ένα μήνυμα αυτήν την περίοδο υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας. Έχουμε ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη, θα δούμε εάν συμφωνούν όλες οι χώρες», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών. Αν και δεν αναμένεται σε αυτό το στάδιο απόφαση, στόχος είναι να γίνει αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να υπάρχει απόφαση την άνοιξη του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Φιλανδικής προεδρίας είναι ο στόχος για τον κοινοτικό προϋπολογισμό να κατέβει στο 1,07% του ΑΕΠ, έναντι 1,114% του ΑΕΠ που έχει προτείνει η Κομισιόν. «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία αλλά υπάρχουν διαφωνίες. Ο Πρόεδρος της ΕΕ σχεδιάζει να βάλει μια ημερομηνία στόχο για την απόφαση και να κάνει διμερείς επαφές, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ΕΕ.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θα ξεκινήσει με τη συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ, παρουσία της νέας Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του Προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος θα ενημερώσει για τις εργασίες εμβάθυνσης ΟΝΕ. Θα ακολουθήσει η συζήτηση για το Brexit και το Άρθρο 50 της Συνθήκης, παρουσία του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έχει ενημερώσει ότι δεν θα παραστεί στη Σύνοδο, λόγω των εκλογών. Σε αυτό το στάδιο, δεν προβλέπεται η αυριανή συζήτηση μεταξύ των ηγετών να γίνει σε βάθος. Η ΕΕ αναμένεται, ωστόσο, να επαναλάβει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αμέσως μετά την αποχώρησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ