Υγεία - Περιβάλλον

11 Δεκεμβρίου 2019 18:04

Πράσινη Συμφωνία για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050

Διάβασέ μου το...

Το φιλόδοξο σχέδιο παρουσίασε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Εκτιμάται πως θα απαιτηθούν πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ.

Πράσινη Συμφωνία για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050
-

Τις φιλόδοξες προτάσεις της Κομισιόν για την “Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη”, παρουσίασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα καθορίζει με ποιον τρόπο η Ευρώπη θα γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, για να τονώσει την οικονομία, να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και να μεριμνήσει για τη φύση.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, εκτιμάται ότι για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα θα απαιτηθούν πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1,5% του κοινοτικού ΑΕΠ και θα χρειαστεί η κινητοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

«Κάποιοι διατείνονται ότι το κόστος της μετάβασης αυτής είναι πολύ υψηλό. Μην ξεχνούμε όμως ποιό είναι το κόστος της μη ανάληψης δράσης που αυξάνεται κάθε χρόνο», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει στις αρχές του 2020 ένα επενδυτικό σχέδιο για μια βιώσιμη Ευρώπη, το οποίο θα συμβάλει στην κάλυψη των επενδυτικών αναγκών. Τουλάχιστον το 25% του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να αφιερωθεί στη δράση για το κλίμα, και περαιτέρω στήριξη θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη. Θα μας πάρει πάνω από μία γενιά για να πετύχουμε τους στόχους, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχουν εμπόδια, όμως σε εμάς επαφίεται να θέσουμε το ρυθμό που θα ακολουθήσουμε», τόνισε η κ. φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε: «Δείχνοντας στον υπόλοιπο κόσμο πώς μπορεί να είναι κανείς βιώσιμος και ανταγωνιστικός, μπορούμε να πείσουμε και άλλες χώρες να μας ακολουθήσουν».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επεσήμανε ότι «σε αυτόν τον μετασχηματισμό θα συμμετάσχουν όλες οι βιομηχανίες και όλες οι χώρες. Έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι δίκαιη και ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο κατά την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.»

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει έναν οδικό χάρτη δράσεων για την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων με τη μετάβαση σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και τη μείωση της ρύπανσης.  Καλύπτει, κυρίως τον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, της γεωργίας, της βιομηχανίες (χάλυβα, χημική, κλωστοϋφαντουργία κ.α.).

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υποστηρίξουν τι προτάσεις της και να τη βοηθήσουν στην υλοποίησή τους.