Πολιτική

12 Δεκεμβρίου 2019 18:01

Πάιατ: τα κατοικημένα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες

Διάβασέ μου το...

Η θέση της τουρκικής κυβέρνησης για τα θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά, ξεκαθάρισε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Πάιατ: τα κατοικημένα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες
-

Νέο "ράπισμα" των ΗΠΑ στην Τουρκία για την Συμφωνία με την Λιβύη: Τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την διεθνή πρακτική “έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος” ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε δημοσιογράφους και αποτυπώνοντας την νομική επίσημη κρίση των ΗΠΑ σε σχέση με το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης, μετά και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία "προκλητική".

Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η θέση της τουρκικής κυβέρνησης για τα θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά και διαμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον λέει “όχι” σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Επανέλαβε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι θάλασσα συνεργασίας και για αυτό στηρίζουν και τη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.

Στον ΟΗΕ το "μνημόνιο" Τουρκίας-Λιβύης

Αίτηση καταχώρησης του "μνημονίου" που υπέγραψε με τη Λιβύη απέστειλε, εν τω μεταξύ, η Τουρκία στον ΟΗΕ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Η Άγκυρα έκανε αίτηση για να καταχωρηθεί το μνημόνιο την Τετάρτη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές: Καμία έννομη συνέπεια από την αποστολή του κειμένου

Η αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την είδηση ότι η Τουρκία κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρρες καθώς και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.