Πολιτική

13 Δεκεμβρίου 2019 06:31 Τελευταία ενημέρωση : 13 Δεκεμβρίου 2019 16:04

Η Σύνοδος Κορυφής καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Διάβασέ μου το...

Οι ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτηρίζουν τη συμφωνία των δύο χωρών «παράνομη». Η ανακοίνωση της ΕΕ εκφράζει ρητώς την «αλληλεγγύη» της σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η Σύνοδος Κορυφής καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
-

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, που θεωρούν ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η ανακοίνωση της ΕΕ εκφράζει επίσης ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο συμπερασμάτων.

συμπεράσματα συνόδου - Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

O πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης - Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει. Στο δείπνο, ανέφεραν οι πηγές, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Μητσοτάκης - Σύνοδος Κορυφής

Η Ελλάδα στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών το προηγούμενο διάστημα ήδη ζήτησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (9η Δεκεμβρίου) τη ρητή καταδίκη από πλευράς της ΕΕ της «συμφωνίας» Λιβύης - Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Αναλυτικά το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Για καλή ημέρα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και κακή ημέρα για την Τουρκία, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όπου βρέθηκε στο επίκεντρο το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και η συμφωνία με την Λιβύη. Ο κ. Κουμουτσάκος με αφορμή το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι «η Τουρκία πλέον καταλαβαίνει ότι υπάρχουν όρια τα οποία έχει ξεπεράσει».

Την ικανοποίηση του για την ευρωπαϊκή  στήριξη που έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών των κρατών στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εξέφρασε μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο Στέλιος Πέτσας.  Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός έθεσε χτες κατά τη διάρκεια του δείπνου τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, τα βασικά θέματα που ζητούσε η κυβέρνηση να περάσουν στα συμπεράσματα πέρασαν, δηλαδή η καταδίκη της Τουρκία, η αναγνώριση ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα η συμφωνία μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας και η στήριξη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Δεν φαίνεται πάντως να πτοούνται οι Τούρκοι, οι οποίοι συνεχίζουν τις προκλήσεις τους. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που περιγράφει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. «Το μνημόνιο το οποίο υπογράψαμε με την Λιβύη έγινε νόμος του κράτους μετά την έγκριση του κοινοβουλίου και ευχαριστώ όλα τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους», ανέφερε ο Ντονμέζ.

Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε την εντολή για την κατάληψη της Τρίπολης

Εν τω μεταξύ, ο  στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να ξεκινήσουν την προώθησή τους προς την Τρίπολη, ανάβοντας ουσιαστικά το “πράσινο φως” για την τελική επίθεση με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας.

«Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης είναι ο αδιαμφισβήτητος θριαμβευτής στη Μάχη της Τρίπολης», προεξόφλησε ο Χαφτάρ σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε από το Al Arabiya. Προέτρεψε μάλιστα τους αντιπάλους του να παραδώσουν τα όπλα, για να αποφευχθεί μία αιματοχυσία.

Στόχος της επιχείρησης είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης που ελέγχεται για την ώρα από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GLN) του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε πρόσφατα το παράνομο μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, το οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Σύνοδος Κορυφής - ΕΕ

"Πυρά" από το ΚΚΕ 

 Επικριτικό είναι το ΚΚΕ για την Κείμενο Συμπερασμάτων της ΕΕ για τη Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Το Κείμενο Συμπερασμάτων της ΕΕ για τη Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, όχι μόνο δεν δικαιολογεί την ευφορία της κυβέρνησης κι άλλων κομμάτων, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για το γνωστό “ευχολόγιο” και προηγούμενων Συνόδων, που δεν απέτρεψε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτή η στάση “Ποντίου Πιλάτου”, που υπαγορεύεται απ’ την ανάγκη διατήρησης της στρατηγικής σχέσης με την Τουρκία, αλλά κι απ’ τα μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν ανάμεσα στην Τουρκία και ισχυρά κράτη της ΕΕ, εκθέτει όσους, κόντρα στην πραγματικότητα, έχουν αναγορεύσει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σε “σωτήρες” και “προστάτες” της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ