Πολιτική

13 Δεκεμβρίου 2019 20:38

Παράσταση διαμαρτυρίας της Αθήνας στον ΟΗΕ

Διάβασέ μου το...

Έντονη αντίδραση μετά από «εξοργιστικό» σχόλιο του εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης…

Παράσταση διαμαρτυρίας της Αθήνας στον ΟΗΕ
-

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε η Αθήνα προς τα Ηνωμένα Έθνη για την θέση που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φάρχαν Χάκ, κληθείς να σχολιάσει την συμφωνία Άγκυρας και κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 Θανάση Τσίτσα, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγία στην Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, ώστε να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας  σε ανώτατο επίπεδο και προς τους στενούς συνεργάτες του Γενικού Γραμματεία,  Αντόνιο Γκουτέρες για το θέμα. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το Αιγαίο μίλησε για «περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή  στα συμφέροντα τρίτων μερών». Η Αθήνα θεώρησε αυτή την αναφορά «εξοργιστική» και ένα βήμα πέρα από την συνήθη ουδετερότητα και την  «συνήθη αποστασιοποίηση» του διεθνούς οργανισμού στις διαμάχες των δύο χωρών και ζήτησε διορθωτικές κινήσεις.

Εν τω μεταξύ ,το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να απαντήσει στο ΑΝΤ1 για το αν οι ΗΠΑ – που προεδρεύουν  του Συμβουλίου Ασφαλείας τον μήνα Δεκέμβριο - προτίθενται να συγκαλέσουν το ανώτατο όργανο  των Ηνωμένων Εθνών για να τοποθετηθεί  για την συμφωνία  της  Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ