Αθλητικά

16 Δεκεμβρίου 2019 18:58

Κινεζική τιμωρία στην Άρσεναλ για ανάρτηση του Οζίλ

Διάβασέ μου το...

«Μύλος» με την διοίκηση της ομάδας αλλά και το κρατικό κανάλι της Κίνας.

Κινεζική τιμωρία στην Άρσεναλ για ανάρτηση του Οζίλ
-

Αντιδράσεις, αντιπαραθέσεις αλλά και... συνέχεια υπάρχει στο νέο μεγάλο θέμα που δημιουργήθηκε, μετά την απόφαση του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού της Κίνας CCTV, να απαγορεύσει τη μετάδοση του αγώνα μεταξύ Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι (το αντικατέστησε με το ματς Τότεναμ-Γουλβς), εξαιτίας αναρτήσεων του Γερμανού διεθνή τουρκικής καταγωγής, Μεσούτ Οζίλ στα social media για «καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντσιάνγκ».

Ο Οζίλ δημοσίευσε ένα μήνυμα σε Twitter και Instagram την Παρασκευή, καταγγέλλοντας πως «τα τζαμιά καταστρέφονται, το ίδιο και τα ισλαμικά σχολεία. Σκοτώνουν για θρησκευτικούς λόγους τον ένα μετά τον άλλο και οι Ουιγούροι στέλνονται στα στρατόπεδα με βία. Και οι Μουσουλμάνοι, σχετικά με την κατάσταση των αδελφών τους παραμένουν σιωπηλοί, η φωνή τους δεν ακούγεται».

Το μήνυμα, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, εμφανίζεται σε μπλε φόντο, το χρώμα της σημαίας του «Ανατολικού Τουρκεστάν», το όνομα που χρησιμοποιούν στο Σιντσιάνγκ οι ομάδες ανεξαρτησίας και οι Ουιγούρους.

Μεσούτ Οζίλ - ανάρτηση - twitter

Η Άρσεναλ ανακοίνωσε ότι δεν ταυτίζεται με τις απόψεις του 31χρονου παίκτη της, «οι οποίες είναι αυστηρά προσωπικές». Σε ανακοίνωσή της στο λογαριασμό της στο Weibo-το κινεζικό Twitter, όπου έχει πέντε εκατομμύρια ακολούθους-, η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου επιμένει ότι πάντα «ακολούθησε την αρχή της μη ένταξης στην πολιτική».

Η Άρσεναλ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες της αγγλικής Premier League στην Κίνα.

Παρά την δήλωση, Κινέζοι φίλαθλοι αντέδρασαν με θυμό, ζητώντας την απομάκρυνσή του από τον σύλλογο. Η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δήλωσε ότι αισθάνθηκε «απογοητευμένη και εξαγριωμένη» από τις δηλώσεις του παίκτη που «έβλαψαν τα συναισθήματα του κινεζικού λαού».

Η αντίδραση της Κίνας είναι παρόμοια με αυτήν που είχε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο διευθυντής των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μορεϊ, εξέφρασε με ένα tweet την υποστήριξή του στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ. Το μήνυμα τότε προκάλεσε μια «καταιγίδα» αντιδράσεων με τους Κινέζους χορηγούς, να απειλούν με αποχώρηση. Αν και η ομάδα αποστασιοποιήθηκε από τις απόψεις του παράγοντά της, η Κίνα ανέστειλε την μετάδοση των αγώνων στην επικράτειά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ