Πολιτική

17 Δεκεμβρίου 2019 11:40 Τελευταία ενημέρωση : 17 Δεκεμβρίου 2019 20:47

Αδιάκοπες οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο

Διάβασέ μου το...

Εμμένει στις προκλήσεις η Τουρκία, αντιδρώντας στην διπλωματική πίεση της Αθήνας για την συμφωνία με την Λιβύη.

Αδιάκοπες οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο
-

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του FIR, αντιδρώντας έτσι και στην διπλωματική "θύελλα" μετά την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας.

Mετά το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου την Δευτέρ και την προκλητική NAVTEX για βολές με πραγματικά πυρά στην «καρδιά» του Αιγαίου, στις 10:14 της Τρίτη, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξε πάνω από τους Καλόγερους. Τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπέρπτηση σε ύψος 22.000 ποδών.

Τα στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων δείχνουν ότι από το πρωί έχει καταγραφεί δραστηριότητα από 45 τουρκικά μαχητικά (34 F-16 & 4 Phantom F-4) και 7 κατασκοπευτικά (2 αεροπλάνα τύπου CN-235 και 5 ελικόπτερα). Απο αυτά τα αεροσκάφη, που πέταξαν σε 15 σχηματιασμούς, τα 12 ήταν οπλισμένα.

Συνολικά έγιναν 27 παραβιάσεις και 40 παραβάσεις του εθνικού ενάεριου χώρου, κυρίως ανατολικά της Ρόδου και νότια από το Καστελλόριζο, όπου έχουν σε εξέλιξη άσκηση οι Τούρκοι. 

Η Πολεμική Αεροπορία έχει απογειώσει από το πρωί συνολικά 30 οπλισμένα F-16 για να τους αναχαιτίσουν και έγιναν συνολικά 16 εμπλοκές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ