Υγεία - Περιβάλλον

18 Δεκεμβρίου 2019 07:39

Συγκίνηση για τα σιαμαία που χωρίστηκαν (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Δύο αδελφάκια που γεννήθηκαν ενωμένα διαχωρίστηκαν. Οι δυσκολίες του χειρουργείου.

Συγκίνηση για τα σιαμαία που χωρίστηκαν (βίντεο)
-

Το χριστουγεννιάτικο θαύμα θα ζήσει φέτος μία γυναίκα από το Περού, αφού τα δίδυμα μωρά της πήγαν για πρώτη φορά στο σπίτι του ξεχωριστά, μετά την επιτυχημένη επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων.

Τα μωρά που γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 υποβλήθηκαν σε χειρουργείο 18 ωρών, σε νοσοκομείο της Λίμας. Είχαν γεννηθεί ενωμένα στη λεκάνη τους, κάτι που συναντάται σε μία ανά 200.000 γεννήσεις.

Στην επέμβαση συμμετείχαν πάνω από 40 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ουρολόγοι και άλλοι.

Το πρώτο μέρος της επέμβασης ήταν να χωριστούν τα σιαμαία, με τους γιατρούς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα νεύρα τους, ώστε τα δύο αγοράκια να μην αποκτήσουν πρόβλημα κινητικότητας στα πόδια τους. Δυσκολίες συνάντησαν και στις ουρήθρες, αλλά και στα πεπτικά όργανα και τους μηρούς, καθώς τα δύο αδελφάκια μοιράζονταν όλα αυτά τα όργανα.

Σιαμαία - Περού

Το δεύτερο μέρος της επέμβασης ήταν χειρουργεία επιδιορθωτικά, με στόχο τα παιδιά να μπορούν να υποβληθούν σε περαιτέρω επεμβάσεις, όταν μεγαλώσουν.

Τα ποσοστά θνησιμότητας στα σιαμαία είναι πολύ υψηλά, αφού το 40-60% γεννιούνται νεκρά και το 35% περίπου ζουν μόνο μία μέρα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα ποσοστά θνησιμότητας των σιαμαίων που επιβιώνουν και στη συνέχεια υποβάλλονται σε επεμβάσεις, που εξαρτώνται από τα όργανα που μοιράζονται τα αδέλφια.