Οικονομία

17 Δεκεμβρίου 2019 16:05

Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για την μεσαία τάξη

Διάβασέ μου το...

Η σύγκρουση για τα "μαθηματικά" και τις διαφορετικές αναγνώσεις, η παρέμβαση Σκυλακακάκη και οι αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για την μεσαία τάξη
-

Σφοδρή αντιπαράθεση για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης είχαν στη Βουλή Θεόδωρος Σκυλακάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Χρήστο Σταϊκούρα να παρεμβαίνει «σφήνα» για να στηρίξει την κυβέρνηση Καραμανλή 2007-2009 και να αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.

Από επαναστάτες χωρίς αιτία, γίνατε φορομπήχτες χωρίς αιτία», σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως αυτοκτόνησε πολιτικά μόνος του κι ακόμη δεν το έχει καταφέρει. «Ταράξατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και τώρα το παίζετε όψιμοι υπερασπιστές της», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ρήμαξε» τον κόσμο στους φόρους. Ως προς τη μεσαία τάξη, υποστήριξε πως μόνον κατ’ εκτίμηση μπορεί η Πολιτεία να υπολογίσει πόσοι ανήκουν σε αυτή και σημείωσε πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 60.000 περιουσία, αφορά στο σύνολό της τη μεσαία τάξη.

«Που μάθατε αυτά τα οικονομικά; Ανάμεσα στο 2010 και το 2014 πόσο έπεσε το ΑΕΠ; Συμφωνείτε στο 26%; Και μετά αυξήθηκε 2% επί της εποχής μας. Είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν καταστράφηκε η μεσαία τάξη από τη μεγάλη κρίση χρεοκοπίας αλλά καταστράφηκε όταν είχε ανάπτυξη 2%. Ποια οικονομικά τα λένε αυτά;», διερωτήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και σχολίασε: «Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό, θα το καταλάβετε όταν δείτε ότι τη μεσαία τάξη με τις δικές σας πολιτικές τη φέρατε εκεί που είναι και δεν θα μπορέσετε να την ξαναφέρετε εκεί που ήταν».

Αυτοκριτική συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ σε παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως δεν είναι όλοι το ίδιο. «Έχετε μάθει να τα τσουβαλιάζετε όλα. Κυβερνήσαμε όλοι μαζί την περίοδο 2010-2014; Γιατί δεν χωρίζετε την περίοδο όπως κυβέρνησε κάθε κόμμα; Πείτε τι παραλάβατε το 2014. Παραλάβατε θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης το 2014. Αλλά τα τσουβαλιάσατε. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν είναι το ίδιο η κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ με αυτή που κυβερνούσε πριν. Παραλάβατε μια οικονομία η οποία είχε θετικό ρυθμό και την πήγατε σε τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο», είπε και υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, την περίοδο 2007-2009. «Ψάξατε να βρείτε πόσο ανέβηκε το χρέος και το έλλειμμα πριν από το 2009; Την περίοδο 2007-2009 το χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα αυξήθηκε λιγότερο από όσο ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ