Πολιτική

17 Δεκεμβρίου 2019 18:37 Τελευταία ενημέρωση : 17 Δεκεμβρίου 2019 20:45

Χρυσοχοΐδης κατά αστυνομικών που ξεπερνούν τα όρια

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο Υπουργός για τα Εξάρχεια και την εγκληματικότητα. Κόντρα με Βούτση για την αστυνομική αυθαιρεσία.

Χρυσοχοΐδης κατά αστυνομικών που ξεπερνούν τα όρια
-

Αυστηρό μήνυμα σε αστυνομικούς που ξεπερνούν τα όρια έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. «Αν δεν αντέχουν την πίεση της στιγμής, αν δεν έχουν αυτοσυγκράτηση, δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη συζήτηση του προϋπολογισμού και επεσήμανε πως ρόλο κλειδί θα έχει ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Υπάρχει κάτι πολύ πιο αποτελεσματικό, ο Συνήγορος του Πολίτη και αυτός είναι το κλειδί. Η εμπλοκή μιας ανεξάρτητης αρχής στα περιστατικά βίας των αστυνομικών οργάνων είναι απαραίτητη όχι μόνο σήμερα αλλά για πάντα αποτελεί το εχέγγυο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και επικουρικό μηχανισμό εγρήγορσης της αστυνομίας για τον έλεγχο των υπερβάσεων», είπε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης που προκλήθηκε από τον Νίκο Βούτση, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στην περίοδο διακυβέρνησης του δεν έκανε τίποτα για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και τώρα «καμώνεται πως ανακάλυψε  την αστυνομική βία και στιγματίζει ένα ολόκληρο Σώμα που κάθε μέρα παλεύει στις γειτονιές για να σταματήσει την εγκληματικότητα».

Έντονη ήταν η απάντηση του τέως Προέδρου της Βουλής που υποστήριξε πως υπήρξαν άτεγκτοι σε τέτοια φαινόμενα. «Δεν σιωπήσαμε ούτε μια φορά στα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και είμασταν άτεγκτοι», είπε μετά την αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη εντοπίζονται 321 περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά το διάστημα από το β’ εξάμηνο του 2017 έως και το 2018.

Ο κ. Χρυσοχοίδης ανέφερε πως τα Εξάρχεια και δεν είναι πλέον άβατο και απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας, «Να πάτε να επισκεφθείτε την Α’  Αθήνας, από την Πατησίων και κάτω έχει δέκα χρόνια να πατήσει άνθρωπος… Αφήσατε τις λαϊκές συνοικίες στο έλεος των κακοποιών, σήμερα σε κάθε πλατεία είναι οι “Πάνθηρες” και κάνουν περιπολίες κάθε μέρα».

Σε ότι αφορά στην εγκληματικότητα και τα Εξάρχεια, είπε, «Δεν τελειώσαμε, είμαστε στα μισά, έχουμε πολύ δουλειά και δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να καθαρίσουμε τις πόλεις, να περπατάμε άφοβα και να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν τελειώσαμε αλλά είμαστε πέρα από τα μισά του δρόμου , μολότοφ , κουκούλες, μάσκες και βαριοπούλες δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια δεν τους δίνει άσυλο η δημοκρατία». 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίων, τα  οποίο θα ορίζουν τα των συναθροίσεων και πορειών, την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής για την Πολιτική Προστασία.