Πολιτική

19 Δεκεμβρίου 2019 20:44

Ο “πόλεμος της τσιπούρας” και οι νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Διάβασέ μου το...

Παρενόχληση Ελλήνων ψαράδων από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια. NAVTEX εκδίδει η Άγκυρα, ενώ ο Ερντογάν στέλνει στρατιώτες στην Λιβύη.

Ο “πόλεμος της τσιπούρας” και οι νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
-

 

Τον «πόλεμο της τσιπούρας» πυροδοτεί και πάλι η Τουρκία στο Αιγαίο. Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσέγγισε στις 9 το πρωί τρία ελληνικά αλιευτικά στην περιοχή των Ιμίων και απαίτησε να αποχωρήσουν. Οι ψαράδες αρνήθηκαν και ειδοποίησαν το Λιμενικό. Με ελιγμούς η τουρκική ακταιωρός έκοψε τα δίχτυα ενός από τα αλιευτικά. 

Την ίδια στιγμή, με παράνομες NAVTEX δέσμευε περιοχή βόρεια της Λήμνου και Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, αλλά και τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου.

«Πράσινο φως» για την Λιβύη

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιταχύνει και την επέμβασή του στη Λιβύη, με στόχο τη διάσωση του παράνομου μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες. Η κυβέρνηση της Τρίπολης άναψε το «πράσινο φως» για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του  στρατάρχη Καλίφα Χάφταρ. Παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ, η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει δύναμη ταχείας αντίδρασης.

Κατά της αποστολής στρατευμάτων τάχθηκαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Ηχηρό μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα 

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από το Αμμάν, όπου συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Νομίζω ότι η Τουρκία εδώ έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα τον οποίον δεν μπορεί να κερδίσει. Παρά ταύτα, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και μετριοπάθεια να εξηγούμε τη θέση μας και νομίζω στο τέλος θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η λίρα πέφτει, η διώρυγα έρχεται… 

Κι ενώ η τουρκική λίρα γνώρισε σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο, χάνοντας 11% σε ετήσια βάση, ο Ερντογάν από το βήμα της Ισλαμικής Συμμαχίας εξαπέλυσε ξανά «πυρά» κατά του δολαρίου, ζητώντας από τους μουσουλμάνους να το καταργήσουν από τις μεταξύ τους συναλλαγές. 

Απτόητος από τα οικονομικά του προβλήματα, ο Ερντογάν βιάζεται να προχωρήσει στη διάνοιξη της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, ένα μεγαλεπήβολο έργο δαπάνης 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δήλωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ