Πολιτική

23 Δεκεμβρίου 2019 08:41 Τελευταία ενημέρωση : 23 Δεκεμβρίου 2019 23:12

Διπλωματικός “πυρετός” στην Μεσόγειο

Διάβασέ μου το...

Ενώ ο Ερντογάν βάζει θέμα "γκρίζων ζωνών " στο Αιγαίο, η Ελλάδα προχωρά στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed...

Διπλωματικός “πυρετός” στην Μεσόγειο
-

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, μετά την αιφνίδια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη.

Ο Νίκος Δένδιας έτυχε θερμής υποδοχής, από τον Στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ στην συνέχεια είχε επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Και ενώ ο Ερντογάν, βάζει θέμα "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, η Ελλάδα προχωρά στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου.

Η συμφωνία θα υπογραφεί από Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Οι τουρκικές πρωτοβουλίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών παρά την γεωγραφική πραγματικότητα και το Διεθνές Δίκαιο, φαίνεται ωθεί τις χώρες της περιοχής σε συγκεκριμένες κινήσεις για την διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Αυτό φαίνεται να εκνευρίζει ιδιαίτερα τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις. Η Τουρκία «αποκλείεται» να οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Λιβύη, διαμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την έγκριση από την τουρκική εθνοσυνέλευση της συμφωνίας συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας που υπέγραψαν η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε παράλληλα ότι η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξή της προς την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αν αυτό χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ