Πολιτική

24 Δεκεμβρίου 2019 08:28

Αντεπίθεση της Αθήνας στις προκλήσεις της Τουρκίας

Διάβασέ μου το...

Στην αντεπίθεση περνά η Αθήνα, υψώνοντας διπλωματικό τείχος απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Ο Ερντογάν απειλεί ξανά να γεμίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες.

Αντεπίθεση της Αθήνας στις προκλήσεις της Τουρκίας
-

Με μεθοδευμένες κινήσεις και προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα η Αθήνα εξαπέλυσε πρωτοφανή διπλωματική αντεπίθεση στην τουρκική προκλητικότητα στον απόηχο του Μνημονίου Συμφωνίας Ερντογάν - Σάραζ.

Δεν είναι μόνο η αιφνίδια συνάντηση στην Βεγκάζη μεταξύ Νίκου Δένδια και Χαλίφα Χάφταρ αλλά και ανακοίνωση υπογραφής Συμφωνίας του αγωγού EastMed, στις 2 Ιανουαρίου, στην Αθήνα.

Τα κλειστά στόματα της ελληνικής διπλωματίας, στον απόηχο των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τους υπουργούς Εξωτερικών Αιγύπτου και Κύπρου, έχουν προκαλέσει αμηχανία σε βαθμό εκνευρισμού στην Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε στο υπουργικό συμβούλιο για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της χώρας στο θέμα της Λιβύης και του EastMed όμως έκανε λόγο και για ακόμη δύο πρωτοβουλίες μες στον μήνα, τις οποίες δεν επιφυλάχθηκε να αποκαλύψει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί ωμά την Ευρώπη και την Ελλάδα με άνοιγμα της κάνουλας των μεταναστευτικών ροών και επανάληψη του 2016. «Ο αρνητικός αντίκτυπος εξαιτίας της πίεσης που θα δεχθούμε θα είναι κάτι που θα νοιώσουν όλα τα κράτη της Ευρώπης κι ιδιαίτερα η Ελλάδα. Είναι αναπόφευκτο να επαναληφθούν οι συνθήκες πριν την συμφωνία της 18ης Μαρτίου» προειδοποίησε.

Ανήσυχος για τις εξελίξεις εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποκάλυψε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ότι επί ημερών του φτάσαμε τρεις φορές σε κοντά σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. «Αν σας έλεγα ότι ως πρωθυπουργός δεν φοβόμουν θερμό επεισόδιο θα σας έλεγα ψέμματα. Τρεις φορές φτάσαμε κοντά. Αν συμβεί κάτι θα είμαστε μόνοι μας. Να το ξέρουμε αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με δηλώσεις του στην ιταλική Corriere della Sera, ο Φαγιέζ αλ Σάραζ προσπαθεί να αντικρούσει την διεθνή κατακραυγή και τις αντιδράσεις από Ελλάδα και Ιταλία, με ρητορική που θυμίζει έντονα Ερντογάν. «Είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση κι έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Εάν η Ιταλία ή άλλες χώρες όπως η Ελλάδα έχουν αντιρρήσεις για το μνημόνιο μας με τον Ερντογάν για τα χωρικά ύδατα, μπορούν να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια» σημείωσε.

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξή της προς την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αν αυτό χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ