Πολιτική

25 Δεκεμβρίου 2019 20:23

Ναυτική βάση στην κατεχόμενη Κύπρο σχεδιάζει ο Ερντογάν

Διάβασέ μου το...

Από την Τυνησία, ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλεί ξανά την Ελλάδα, συντηρώντας στα ύψη την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ναυτική βάση στην κατεχόμενη Κύπρο σχεδιάζει ο Ερντογάν
-

Του Χρήστου Μαζανίτη

Θερμαίνει τα νερά της Μεσογείου η Τουρκία, που σύμφωνα με την Sabah, ετοιμάζεται να δημιουργήσει ναυτική βάση στα Κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν, με αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τυνησία, προσπαθεί να χτίσει άξονα υπεράσπισης στο καθεστώς της Τρίπολης, και να μην πάρει την εξουσία ο στρατάρχης Χάφταρ, που έχει δηλώσει ότι θα ακυρώσει το παράνομο τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν… σημαία το “μανιφέστο” του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που, όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, με έκθεση 28 σελίδων προσπαθεί να… βαφτίσει το κρέας ψάρι και να εξηγήσει γιατί τα σύνορα της Τουρκίας είναι με την Λιβύη.

Στους νέους παράνομους χάρτες, εξαφανίζεται το Καστελλόριζο, ενώ η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κρήτη εμφανίζονται χωρίς δικαιώματα ΑΟΖ. Σε άλλον χάρτη, τα Κατεχόμενα φαίνεται να παράγουν περισσότερα δικαιώματα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΚΑΣΟΣ

Από την Κάσο, ο Πρωθυπουργός έστειλε στην Άγκυρα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων: «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ένα μήνυμα ανταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε την παραμονή των Χριστουγέννων με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι δύο άνδρες έκαναν επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη, ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή θεώρηση μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα θέματα και τονίστηκε η σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.

Νίκος Δένδιας - Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται σε ιδιωτική επίσκεψη στο Φανάρι, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι φωτογραφίες με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, να τον συνοδεύει.

Μήνυμα επαγρύπνησης, τέλος, έστειλε από τα φυλάκια της παραμεθορίου σε Κω και Καλόλυμνο, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Γεώργιος Καμπάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ