Πολιτική

26 Δεκεμβρίου 2019 09:18

Reuters: η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί συναγερμό στην Μεσόγειο

Διάβασέ μου το...

Με ποιες χώρες έρχεται αντιμέτωπος ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη; Αναλυτές εξηγούν ποιοι στέκονται πλέον απέναντι στην Άγκυρα.

Reuters: η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί συναγερμό στην Μεσόγειο
-

Συναγερμό σε Ελλάδα και Κύπρο θέλει να προκαλέσει η Άγκυρα με την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο αναφέρει ότι η Τουρκία επιθυμεί να δείξει έτοιμη για σκληρό παιχνίδι.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία έχει αποστείλει αποτελεσματικά το μήνυμα ότι δεν θα αγνοηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και πως δεν θα επιτρέψει να γίνει εκμετάλλευση στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου και να δοθεί ενεργειακό πλεονέκτημα σε άλλα κράτη.

Έτσι, η Τουρκία φέρεται να θέτει ένα σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου να κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

"Ταυτόχρονα με το να βάζει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο, το μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης επιδεινώνει τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και προστίθεται στις τρέχουσες διαμάχες για την μεταναστευτική πολιτική και τα ευρύτερα ερωτήματα για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ", τονίζουν οι αναλυτές.

Σημειώνουν δε ότι η συμφωνία αναβαθμίζει την ένταση και στη σχέση της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άσχημο σημείο από το 2013, όταν ανετράπη ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Αιγύπτου και πολιτικός ομοϊδεάτης του Ερντογάν, Μοχάμεντ Μόρσι, από τον στρατό, του οποίου ηγείτο ο νυν πρόεδρος της χώρας, Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. Πολλοί από τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μοχάμεντ Μόρσι ζουν σήμερα στην Τουρκία. Στη Λιβύη το Κάιρο στηρίζει τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ κόντρα στην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία έχει στο πλευρό της την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ ήταν πιο επιφυλακτικό για την κίνηση της Τουρκίας στην Λιβύη. Σύμφωνα με αναλυτές, ένας λόγος γι’ αυτή τη στάση μπορεί να είναι ότι το Τελ Αβίβ επιθυμεί να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για την Άγκυρα σε περίπτωση που ο αγωγός EastMed γίνει μη βιώσιμος και τότε χρειαστεί να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω τουρκικού εδάφους.

"Η Ρωσία είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ. Την ώρα που Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε αντίθεση για την Συρία, συντονίζονται στην ενεργειακή πολιτική και η Μόσχα είναι πρόθυμη να αφήσει την Τουρκία να γίνει ενεργειακός κόμβος. Αλλά η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης βάζει τις δύο χώρες σε αντίπαλα στρατόπεδα στην Λιβύη όπου η Ρωσία προσανατολίζεται προς τον Χαφτάρ. Η Ρωσία και η Τουρκία θα συζητήσουν την στρατιωτική υποστήριξη της Λιβύης σε μία σύνοδο τον επόμενο μήνα", καταλήγει το Reuters.


Ναυτική βάση στην κατεχόμενη Κύπρο σχεδιάζει ο Ερντογάν

Θερμαίνει τα νερά της Μεσογείου η Τουρκία, που σύμφωνα με την Sabah ετοιμάζει να δημιουργήσει ναυτική βάση στα Κατεχόμενα. Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν “σημαία” το μανιφέστο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, με έκθεση 28 σελίδων προσπαθούν να “βαφτίσουν το κρέας ψάρι” και να εξηγήσουν γιατί τα σύνορα της Τουρκίας είναι με την Λιβύη. Στους νέους παράνομους χάρτες, εξαφανίζεται το Καστελόριζο, ενώ η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κρήτη εμφανίζονται χωρίς δικαιώματα ΑΟΖ. Σε άλλον χάρτη, τα Κατεχόμενα φαίνεται να παράγουν περισσότερα δικαιώματα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την Κάσο, ο πρωθυπουργός έστειλε στην Άγκυρα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ένα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, με αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τυνησία, προσπαθεί να χτίσει άξονα υπεράσπισης στο καθεστώς της Τρίπολης, και να μην πάρει την εξουσία ο Στρατάρχης Χάφταρ, που έχει δηλώσει ότι θα ακυρώσει το παράνομο Μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης. «Έχει αυξηθεί ο ενθουσιασμός για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας τελευταία. Αλήθεια, τι σχέση έχει η Ελλάδα με την Τουρκία; Δεν έχει καμία σχέση με την ΑΟΖ. Η σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι ξεκάθαρη. Την δικαιοδοσία σ' αυτή τη περιοχή την έχουν η Λιβύη και η Τουρκία» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Παρ όλα αυτά, ακόμα και χθες ανήμερα των Χριστουγέννων, η Άγκυρα συνέχισε να προκαλεί με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, συνολικά έξι τουρκικά F-16 προχώρησαν σε παραβιάσεις και ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Τα τουρκικά μαχητικά δραστηριοποιήθηκαν στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, τα οποία προχώρησαν σε μια περίπτωση σε εμπλοκή με τουρκικά αεροσκάφη.

Εν τω μεταξύ, σε βίντεο-ντοκουμέντο διακρίνεται η παρενόχληση ελληνικού αλιευτικού σκάφους, κοντά στα Ίμια, από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Το τουρκικό σκάφος εκτελεί επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στο αλιευτικό, επιχειρώντας να τρομάξει τους ψαράδες. Κάτι που δεν κατάφερε, όπως φαίνεται...


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ