Κόσμος

28 Δεκεμβρίου 2019 21:07

Ο Ερντογάν επισπεύδει την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη

Διάβασέ μου το...

Συγκαλείται εκτάκτως η τουρκική Βουλή, καθώς σφίγγει ο κλοιός του Χαφτάρ. Διπλωματικός μαραθώνιος από την ελληνική κυβέρνηση και στήριξη από την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν επισπεύδει την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη
-

 

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου συγκαλεί εκτάκτως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την τουρκική βουλή ώστε να περάσει με διαδικασίες εξπρές την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη, καθώς το καθεστώς Σάρατζ υπέβαλε και επίσημα αίτημα για στρατιωτική ενίσχυση από την Τουρκία. 

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, έγραψε χθες στο twitter ότι «Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας».

Ο Αλτούν συμπλήρωσε «Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση. Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη».

Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.

Διπλωματικό «σπριντ» από τον Λευκό Οίκο έως το Παρίσι 

Η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ήδη το δεύτερο σκέλος του διπλωματικού της μαραθωνίου.  Μήνας διπλωματικής αντεπίθεσης θα είναι για τον πρωθυπουργό ο Ιανουάριος, αρχής γενομένης από την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed, στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη, έμπρακτη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα άκυρα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει διεθνώς την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, καθιστώντας παράλληλα, για άλλη μια φορά σαφές, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι άκυρη, δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα και δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουάριου στην Ουάσιγκτον.

Ο τρίτος σημαντικός σταθμός του πρωθυπουργού, σε αυτό το διπλωματικό σπριντ, στον πρώτο μήνα του νέου έτους είναι η συνάντηση που θα έχει με τον Μ. Μακρόν στο Παρίσι. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει σταθεί ίσως πιο ένθερμα από οποιονδήποτε άλλον στο πλευρό της Ελλάδας και πλέον αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, εκδηλώνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σε όλες αυτές τις επαφές ο πρωθυπουργός έχει ήδη στη φαρέτρα του τη ρητή απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες απέναντι στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την Τρίπολη και φυσικά το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επιταχύνει την δουλειά των τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Στις 4 Ιανουαρίου ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Γαλλία. 

Μπορέλ και Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ στην Τρίπολη

Εν τω μεταξύ, στη λιβυκή πρωτεύουσα σκοπεύει να βρεθεί στις 7 Ιανουαρίου ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Ταχίρ Σιγιάλα είχε αργά την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπορέλ, για την κατάσταση στη χώρα.

Την ίδια ώρα, «σήμα» πλήρους υποστήριξης και αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο στέλνει, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το τουρκικο-λιβυκό σύμφωνο, απαντά ως εξής: «Κατανοώ πλήρως ότι πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη. Το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν έχει νομική βάση, όπως αναφέρεται και στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την απερίφραστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας, και θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ