Καιρός

29 Δεκεμβρίου 2019 17:47

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Παγετός, χαμηλές θερμοκρασίες και φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αναλυτική πρόγνωση από τον Τάσο Αρνιακό.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η ψυχρή εισβολή που ουσιαστικά «έκοψε» την Ελλάδα στα δύο, με λιακάδες στα δυτικά και χιονιά στα ανατολικά, θυελλώδεις βοριάδες και αισθητή πτώση του υδραργύρου παντού. Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μετά σταδιακά θα υποχωρήσει, δίνοντας τη θέση της σε έναν ήλιο με «δόντια».

Πιο αναλυτικά για αύριο Δευτέρα περιμένουμε βελτιωμένο καιρό στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Στις ανατολικές όμως και νότιες περιοχές αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, στις νότιες θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρότερες σε ανατολική Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνές, περιμένουμε από τα 300 περίπου μέτρα και πάνω σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, βορειοανατολική Πελοπόννησο, Σποράδες, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τα βουνά της Κρήτης με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία με παγετό στα βόρεια θα κυμανθεί στα βόρεια από -8 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -7 έως 11  και νοτιότερα από 4  έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν 6 με 7, στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Ο καιρός τη Δευτέρα σε είκοσι αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 30/12/2019

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την καλλιέργεια της ελιάς, η αγωγή λίπανσης πρέπει να στηρίζεται σε ανάλυση εδάφους που επαναλαμβάνεται κάθε τρία με πέντε χρόνια και να συνδυάζεται, όπου θεωρείται αναγκαίο, και με φυλλοδιαγνωστική, με στόχο την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής ισορροπίας θρέψης. Για το πρόγραμμα λίπανσης είναι απαραίτητα:

  1. Η γνώση της μηχανικής σύστασης του εδάφους, του pH, της αγωγιμότητας, του % ποσοστού της οργανικής ουσίας και του ανθρακικού ασβεστίου.
  2. Η παραγωγική κατεύθυνση (επιτραπέζια ή ελαιοποιήσιμη)
  3. Η φαινολογική κατάσταση των δένδρων και η ύπαρξη εχθρών ή ασθενειών
  4. Το πρόγραμμα και το σύστημα άρδευσης η ηλικία και η πυκνότητα φύτευσης των δένδρων.

Η διατήρηση των φυτών σε θρεπτική ισορροπία αυξάνει την αντοχή τους στις ασθένειες, καθώς επίσης και σε συνθήκες έλλειψης νερού και μειώνει την καρπόπτωση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ