Καιρός

30 Δεκεμβρίου 2019 17:22

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Χωρισμένη στα δύο θα παραμείνει η χώρα, σε ότι αφορά τις επικρατούσες συνθήκες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η παραμονή Πρωτοχρονιάς θα βρει την Ελλάδα καιρικά χωρισμένη στα δύο, με χιόνια στα ανατολικά και νότια, λιακάδες στα δυτικά και βόρεια, χιόνια στην Αττική και την Κρήτη και… αχιόνιστο το Καρπενήσι!

Την Τρίτη αναμένονται στα ανατολικά και νότια, τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα βουνά, το πρωί και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Σταδιακά όμως, τα φαινόμενα θα περιοριστούν νοτιότερα και θα εξασθενήσουν. Γενικά αίθριος θα είναι ο ουρανός στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία, με παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά, θα κυμανθεί στα βόρεια από -8 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -6 έως 14 βαθμούς στα δυτικά, ενώ νοτιότερα θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, 4 με 6 μποφόρ στα δυτικά, αλλά στα ανατολικά θα φτάσουν τα 8 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά τα 9 μποφόρ, με εξασθένηση.

Ο καιρός την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - 31/12/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την καλλιέργεια της ελιάς, το Βόριο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και συχνά παρατηρείται τροφοπενία στο στοιχείο αυτό σε πολλές περιοχές που καλλιεργείται η ελιά ανά την Ελλάδα. Η διόρθωση της τροφοπενίας βορίου είναι σχετικά εύκολη με προσθήκη βόρακα ή βορικού οξέος στο έδαφος, το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Σε παραγωγικά δένδρα καλής ανάπτυξης συνιστάται η προσθήκη 300-500γρ. βόρακα ή 200- 300γρ βορικού οξέος ανά δένδρο.

Σε δένδρα μεγάλης ανάπτυξης ή σε πολύ ασβεστούχα εδάφη η προστιθέμενη ποσότητα μπορεί να αυξηθεί μέχρι 1Kg, ανά δένδρο. Η τροφοπενία βορίου μπορεί να εκδηλωθεί σε δένδρα κάθε ηλικίας, με γρηγορότερη εξέλιξη όμως στα μικρότερης ηλικίας. Σε σοβαρή έλλειψη προκαλείται μείωση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, αυξάνεται η καρπόπτωση και παραμορφώνεται χαρακτηριστικά ο καρπός (ξήρανση του άκρου). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ