Κοινωνία

31 Δεκεμβρίου 2019 09:28 Τελευταία ενημέρωση : 31 Δεκεμβρίου 2019 22:21

Η “Ζηνοβία” έντυσε στα λευκά την χώρα (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Έναν νεκρό και πολλά προβλήματα αφήνει πίσω του ο χιονιάς. Εντολή Μητσοτάκη για έρευνα μετά την ταλαιπωρία στην Αθηνών - Λαμίας. Τι καιρό θα κάνει σήμερα.

Η “Ζηνοβία” έντυσε στα λευκά την χώρα (εικόνες)
-

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα, καθώς πολλές είναι οι περιοχές που εδώ και ημέρες έχουν μπει στην... κατάψυξη, ενώ ένας ηλικιωμένος έχασε την ζωή του από αναθυμιάσεις στο σπίτι του στην Βοιωτία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άνδρες, πατέρας και γιός, βρέθηκαν αναίσθητοι μέσα στο σπίτι τους. Ο 94χρονος μαζί με τον 64χρονο γιο του είχαν τοποθετήσει μία γεννήτρια για παραγωγή ρεύματος για να ζεσταίνονται και να έχουν και φωτισμό μιας και το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας. Τα καυσαέρια όμως από τη γεννήτρια πήγαιναν μέσα στο σπίτι και στο χώρο όπου βρίσκονταν οι δυο άνδρες με συνέπεια να χάσουν τις αισθήσεις τους. Το βράδυ ο εγγονός του 94χρονου όταν πήγε στο σπίτι βρήκε και τους δυο αναίσθητους και ειδοποίησε τις αρχές, ζητώντας βοήθεια .

Ο νεότερος άνδρας, ο οποίος φαίνεται πως ανέκτησε τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε με φορεία «στα χέρια» για μεγάλη απόσταση από το σπίτι, εν μέσω χιονιά, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «ο 64χρονος διεκομίσθη στο νοσοκομείο Θήβας, ωστόσο δεν υπήρχε πνευμονολόγος και γι' αυτό μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Αθηνών που εφημέρευε. Όμως ούτε εκεί υπάρχει πνευμονολογική κλινική, με αποτέλεσμα να μεταφορά, αυτή την φορά στην 2η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία»». Όπως σημείωναν από την ΠΟΕΔΗΝ, «ο άνδρας είναι καλά στην υγεία του πάρα το «Γολγοθά» που πέρασε από τις ανεπάρκειες του συστήματος».

Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας 

Τεράστια προβλήματα σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο λόγω της χιονόπτωσης, με χαρακτηριστικές τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Μάλιστα, με εντολή του πρωθυπουργού δύο υπουργοί διερευνούν τι έφταιξε για την ταλαιπωρία των πολιτών και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στα «λευκά» ντύθηκαν τα Βίλια Αττικής και σύμφωνα με μαρτυρίες, το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην περιοχή. 

χιόνια - Παλαιοχώρι

χιόνια - Παλαιοχώρι

Η Τροχαία, επίσης, ενημερώνει ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εκκένωση οικισμών στην Χαλκίδα

Σε επιφυλακή, εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, έθεσε τους κατοίκους στην Έυβοια η δημοτική αρχή Χαλκιδέων και η Πολιτική Προστασία για τον Λήλαντα ποταμό. Όπως μετέδωσε το star Κεντρικής Ελλάδος, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείου του Βασιλικού, μεταξύ του Δήμου Χαλκίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και της Αστυνομίας, αποφασίστηκε να δοθεί εντολή εκκένωσης για τα σπίτια στην περιοχή του Λήλαντα. Ταυτόχρονα, πολλές περιοχές στη Χαλκίδα έμειναν χωρίς νερό, με τους αρμόδιους να προσπαθούν για την επιδιόρθωση των ζημιών από την κακοκαιρία.

Εθνική Οδός - Μαλακάσα

Χωρίς ρεύμα χωριά της Θήβας

Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα έμειναν πέντε χωριά στην περιοχή της Θήβας. Πρόκειται για τα χωριά Πλαταιές, Μελισσοχώρι, Λουτουφή, Λεύκτρα και Καπαρέλι της δημοτικής ενότητας Πλαταιών του δήμου Θήβας, όπου συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούσαν για την αποκατάσταση του προβλήματος.

χιόνια - Θήβα

Κατολισθήσεις σε Πλατανιά και Κίσσαμο

Επιπλέον, κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια, καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια. Συνεργεία των δήμων εργάζονται από το πρωί για να απομακρύνουν τους βράχους και τις πέτρες, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Καλυβών και στην περιοχή της Αλμυρίδας του δήμου Αποκορώνου.

Δυσκολίες και σε ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου

Προβλήματα υπήρξαν και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας από τις χιονοπτώσεις και τον παγετός, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Προβλήματα στα Χανιά

Δυσκολίες παρουσιάστηκαν και στις οδικές συγκοινωνίες της Κρήτης, κυρίως στα ορεινά των Χανίων. Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα κατέβαλαν προσπάθεια να απομακρύνουν τα χιόνια και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής. Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων. Χωρίς ρεύμα έμειναν σημεία στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιστίνης και Θερμοπυλών, ενώ βλάβες αναφέρθηκαν στα Κεραμειά, στις Μουρνιές και στον Κουμπέ. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Εθνική Οδός - Μαλακάσα

Μικρή βελτίωση του καιρού 

Πάντως, νέες χιονοπτώσεις αναμένονται και σήμερα και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αρκετοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί ενώ οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

Στα ανατολικά και στα νότια αναμένονται και σήμερα τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ, στο Αιγαίο 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, μάλιστα κατά τόπους θα είναι ισχυρός στα βόρεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ