GRowth

01 Ιανουαρίου 2020 22:12 Τελευταία ενημέρωση : 07 Ιανουαρίου 2020 14:28

Εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Τριάντα χρόνια συμπληρώνουν τα πακέτα χρηματοδότησης έργων υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των οποίων έχουν γίνει πολλά έργα στην χώρα μας.

Εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ (βίντεο)
-

Στην κατάμεστη αίθουσα του Athens Impact Hub το κυρίως νεανικό ακροατήριο ήρθε σε επαφή με τις πολιτικές συνοχής και τα οφέλη που έχουν αποφέρει στην Ελλάδα, αλλά και τα συγκεκριμένα μεγάλα ή μικρότερα έργα, που έχουν αλλάξει τη χώρα με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον πιο περιεκτικό ορισμό της συνοχής έδωσε ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Παγουλάτος, λέγοντας ότι ειναι η "ενίσχυση των επενδύσεων και της κατανομής αναπτυξιακών πόρων στις χώρες της περιφέρειας, έτσι ώστε να φτιάξουν υποδομές, τεχνογνωσία, ανθρώπινο κεφάλαιο για να μπορούν να καταστήσουν τις οικονομίες τους ακόμη πιο ανταγωνιστικές".

Κομβικό ρόλο στην κατάρτιση προγραμμάτων και την απορρόφηση των κονδυλίων παίζουν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες. Όπως σημείωσε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Ανδρέου "η πολιτική συνοχής, τουλάχιστον στην πρώτη της φάση, είχε ταυτιστεί και με την έννοια της Ευρώπης των Περιφερειών, την έννοια της αποκέντρωσης, της απευθείας συμμετοχής της Αυτοδιοίκησηςκαι των περιφερειών στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Οι παριστάμενοι κλήθηκαν να επιλέξουν τη μία λέξη που εκφράζει κατά τη γνώμη τους τις πολιτικές συνοχής. Με το ίδιο πρόβλημα είχε βρεθεί αντιμέτωπη και η ομάδα του ΑΝΤ1, που προετοίμασε σειρά βίντεο που ερευνούν αν και κατά πόσο ωφέλησε την Ελλάδα η πολιτική συνοχής.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του ΑΝΤ1, Νικόλας Βαφειάδης, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης, "Μετά από πολλές συσκέψεις που κάναμε, αποφασίσαμε να δώσουμε τον τίτλο σε αυτή τη σειρά των βίντεο Growth, δηλαδή "ανάπτυξη", αυτό που ψηφίσατε κι εσείς. Φαίνεται ότι είμαστε στην καρδιά σας, έχουμε καταλάβει το πώς σκέπτεσθε".

Εκτός από όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν και τα λεγόμενα άυλα έργα, όπως η εξασφάλιση θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα προγράμματα ενίσχυσης των άνεργων νέων, τα προγράμματα απεξάρτησης από αλκοόλ και ναρκωτικά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκαν ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για τα έργα της πολιτικής συνοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO