Πολιτική

02 Ιανουαρίου 2020 18:05 Τελευταία ενημέρωση : 03 Ιανουαρίου 2020 00:48

EastMed: τριπλό ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό, οι επαφές και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, του Μπ. Νετανιάχου και του Νίκου Αναστασιάδη

EastMed: τριπλό ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία
-

Αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου στο Ζάππειο, που διήρκησε 40 λεπτά, ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα και οι τρεις ηγέτες επισφράγισαν τη συνεργασία τους με μια φωτογραφία στο αίθριο του Μεγάρου.

Ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου.

Ακολούθως, παρουσία των τριών ηγετών, υπογράφηκε υπογραφεί η Διακρατική Συμφωνία για τον East Med, από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα 

Νετανιάχου - Μητσοτάκης

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 14:00 ο Πρωθυπουργός του Ισράηλ, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο και γευμάτισε, λίγες ώρες πριν μεταβούν στο Ζάππειο για την υπογραφή τις Διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. 

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζητήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες έγινε επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες στην έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρότεινε να δημιουργηθεί μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον για μια τέτοια πρωτοβουλία τονίζοντας «μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες με την πάροδο του χρόνου».

“Με χαρά υποδέχθηκα τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, στο πλαίσιο της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. Προσβλέπουμε σε εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μας σε πολλά ακόμη μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδύσεις και ο τουρισμός”, έγραψε ο Πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Αύριο ο κ. Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποέχθηκε τον Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Εύχομαι τα βέλτιστα, ιδιαίτερα για τις χώρες μας», είπε ο κ. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και κρύος έξω, αλλά το κλίμα, όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μια τόσο σημαντική ημέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

«Στην Κύπρο λέμε ότι άμα βρέχει είναι ευλογία, διότι οι χώρες μας μαστίζονται - ιδιαίτερα τα νησιά - και από την ανομβρία. Συνεπώς η ευλογία σήμερα είναι γιατί συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός όπως πολύ σωστά έχεις σημειώσει, την υπογραφή μιας τριμερούς και εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες. Δηλαδή να υπάρχει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ο Κύπριος Πρόεδρος πρόσθεσε: «Έτσι πραγματικά είναι μία σημαντική, ιστορική ημέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί αλλά και εν συνεχεία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, νομίζω ότι θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα, ακόμα πιο ισχυρή, συνεργασία με τα κράτη της Μέση Ανατολής».

Οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας

Οι εξελίξεις και η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed έχουν προκαλέσει αναταραχή και οργή στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος σε δηλώσεις του κάνει λόγο για «περικύκλωση» της Τουρκίας προειδοποιώντας ότι «κανένα σχέδιο δε θα πετύχει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία» και απειλώντας ότι η Τουρκία θα καταστρέψει τα “παιχνίδια” που είναι εναντίον της, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απο το πρωί της Πέμπτης ειναι σε εξέλιξη νέο "γαϊτανάκι" προκλήσεων στο Αιγαίο με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων σε ελληνικά νησιά και παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Τον έντονο εκνευρισμό της Άγκυρας για την συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας έδειξε για ακόμη μια φορά και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος μίλησε για παραχωρήσεις οικοπέδων νοτίως του Καστελόριζου και της Κρήτης ανήμερα της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα. 

«Με τη βοήθεια του Θεού, τους επόμενους μήνες, δηλαδή εντός του 2020 στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις εργασίες παραχώρησης οικοπέδων» είπε ο Τούρκος υπουργός. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ