Αθλητικά

02 Ιανουαρίου 2020 23:09

Ολυμπιακός: ήττα από τα... τρίποντα της Φενέρμπαχτσε

Διάβασέ μου το...

Οι "ερυθρόλευκοι" δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ευστοχία των Τούρκων απο τα 6,75 μ., "σκιάζοντας" το πάρτι του Σπανούλη για την πρωτιά στην Euroleague

Ολυμπιακός: ήττα από τα... τρίποντα της Φενέρμπαχτσε
-

Στην ιστορική νύχτα που ο Βασίλης Σπανούλης πέρασε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών, αφήνοντας δεύτερο τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Ολυμπιακός φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων γνωρίζοντας την ήττα, με 87-96, από τη Φενερμπαχτσέ, στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της 17ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου της Euroleague. Aν και έπαιζε χωρίς τους τρεις ψηλούς της (Βέσελι, Ντουβερίογλου και Λοβέρν), η Φενέρ «εκτέλεσε» με 16/29 τρίποντα τον Ολυμπιακό, που κατάφερε να μειώσει στους 4, όταν πέρασε την μπάλα στη ρακέτα, αλλά δεν πέτυχε την ανατροπή. Ο Νάντο ντε Κολό με 32 πόντους και 5/6 τρίποντα, έβαλε την υπογραφή του στην πρώτη νίκη, μετά από τέσσσερις διαδοχικές ήττες, της ομάδας της Κωνσταντινούπολης. Ο Κώστας Σλούκας είχε 14 πόντους και 9 ασίστ κόντρα στην πρώην ομάδα του, ενώ 13 πόντους πρόσθεσε ο Ντέρικ Ουίλιαμς.

Η μεγάλη στιγμή για τον αρχηγό του Ολυμπιακού ήρθε 2:39 πριν τη λήξη, όταν ευστόχησε σε τρίποντο κάνοντας το 80-90. Έφτασε τους 12 πόντους στον αγώνα και έγινε ο νέος «βασιλιάς» μέσα στο ΣΕΦ, μπροστά στο φίλαθλο κοινό των «ερυθρόλευκων», αλλά και μπροστά στον πρώην προπονητή του στον Παναθηναϊκό και νυν της Φενέρ, τον πολυνίκη τεχνικό της διοργάνωσης, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς! Πριν το τζάμπολ χρειαζόταν 10 πόντους για να ξεπεράσει τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο (4.152) στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών της Euroleague για να πετύχει συνολικά 14 και να φτάσει τους 4.157 πόντους τη νύχτα της 2ας Ιανουαρίου 2020!

Σπανούλης - Euroleague - Πρώτος σκόρερ

Η κορυφή του πίνακα των σκόρερ είναι πλέον γαλανόλευκη, με τον Βασίλη Σπανούλη να «γράφει» το όνομά του κι ενώ ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού ακολουθεί από την 3η θέση! Oι δύο από τους τρεις πρώτους σκόρερ της Euroleague είναι δηλαδή Έλληνες και παίκτες του Ολυμπιακού! Ο Σπανούλης ευστόχησε και σε δίποντο λίγο αργότερα φτάνοντας τους 4.157 πόντους!

Ο Ολυμπιακός υπέστη τρίτη διαδοχική ήττα και ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με 6 νίκες - 11 ήττες, όπως και η Φενερμπαχτσέ.

Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε πριν το τζάμπολ του αγώνα στη μνήμη του επί σειρά ετών κομισάριου του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν.

Ολυμπιακός - Φενερμπαχτσε - Euroleague

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 40-52, 61-74, 87-96

Με Τσέρι, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μιλουτίνοβ ξεκίνησε ο Ολυμπιακός, ενώ ο Ομπράντοβιτς είχε στη βασική πεντάδα τους Σλούκα, Ντε Κολό, Κάλινιτς, Ουίλιαμς και Τόμας. Ο Σπανούλης πέτυχε γρήγορα τους 4 πόντους από το σύνολο των δέκα που χρειαζόταν για να περάσει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών, με τους Τσέρι και Παπανικολάου να μετρούν από 3, όταν ο ηλεκτρονικός πίνακας έδειχνε 15-10 υπέρ των «ερυθρόλευκων». Έκτοτε, όμως η Φενερμπαχτσέ έκανε επιμέρους σκορ 5-12, με τον Κώστα Σλούκα να ευστοχεί σε 2 διαδοχικά τρίποντα, εκ των οποίων το δεύτερο ήταν buzzer beater για να προσπεράσει στην εκπνοή της 1ης περιόδου, 20-22, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την απουσία των τριών ψηλών της Φενέρ (Βέσελι, Ντουβερίογλου, Λοβέρν), αφού στη 2η περίοδο ο προερχόμενος από τραυματισμό Μιλουτίνοβ σκόραρε μόνο από τη γραμμή του φάουλ (5/6 βολές και 1 ριμπάουντ η συνεισφορά του σε 8 λεπτά στο α΄ μέρος), ενώ στους 5 πόντους περιορίστηκε και ο Γιώργος Πρίντεζης. Μόνο ο Ουίλι Ριντ (8π.) κρατούσε όρθιο τον Ολυμπιακό στη ρακέτα. Την ίδια ώρα, η αμυντική λειτουργία των «ερυθρόλευκων» ήταν κάτω του μετρίου αφήνοντας τους περιφερειακούς παίκτες της Φενέρ να σουτάρουν τρίποντα ανενόχλητοι. Με 10/14 τρίποντα ολοκλήρωσε το πρώτο 20αλεπτο η ομάδα του Ομπράντοβιτς, εκ των οποίων τα 6 πέτυχε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Μαχμούτογλου είχε διαμορφώσει το 20-25 και το 26-35 (+9) έξω από τα 6.75, ο Ουίλιαμς ανενόχλητος από την κορυφή «έγραψε» το 30-38, με τον Ντε Κολό να φτάνει τα 3/3 τρίποντα (34-41 και το 36-46). Ο Γάλλος διεθής γκαρντ έφτασε τους 15 πόντους σε 9:53΄΄ λεπτά συμμετοχής, καθώς μετά το τελευταίο του τρίποντο πέτυχε 6 ακόμη πόντους, για το 40-52 του ημιχρόνου, κι ενώ ενδιάμεσα ο Τσέρι είχε απαντήσει έξω από τα 6.75 για την ομάδα του Πειραιά. Οι παίκτες του Κεμζούρα υπέπεσαν σε 6 λάθη και η Φενέρ σε 2, αλλά ήταν κυρίως τα 7 περισσότερα τρίποντα που έστειλαν στο +12 (η μεγαλύτερη διαφορά) τους παίκτες του Ομπράντοβιτς στα αποδυτήρια.

Ολυμπιακός - Φενερμπαχτσε - Euroleague

Ο Ολυμπιακός δεν βρήκε απάντηση στα τρίποντα της Φενέρ! Ο Ντε Κολό φτάνοντας τα 4/4 έξω από τα 6.75 διαμόρφωσε το 40-55 με το... καλημέρα της 3ης περιόδου! Και ο Ιταλός διεθνής Λουίτζι Ντατόμε αύξησε σε 12 τα εύστοχα τρίποντα της ομάδας του, λίγο αργότερα, 42-61. Ο Ολυμπιακός πέρασε την μπάλα στη ρακέτα και... γύρισε το παιχνίδι! Από το -19 (42-61), οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν στο -4 (61-65), με επιμέρους σκορ 19-4, μέσα σε 6 λεπτά! Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα με διαδοχικούς πόντους και πυρουέτες στη ρακέτα της Φενέρ. Μιλουτίνοβ και Μπράντον Πολ αφυπνίσθηκαν, ενώ ο Ουίλ Τσέρι ήταν εξαιρετικός και στα δύο μισά του παρκέ σε αυτό το διάστημα. Όμως, μία ακόμη φορά ο Ντε Κολό με ένα μεγάλο τρίποντο είπε «όχι» στον Ολυμπιακό και στο 30ο λεπτό, οι φιλοξενούμενοι κοιτούσαν από απόσταση 13 πόντων τον Ολυμπιακών (61-74).

Στην τέταρτη περίοδο και συγκεκριμένα στο 33ο λεπτό, ο Βέστερμαν διαμόρφωσε το 66-84 και η ανατροπή φαινόταν πλέον ανέφικτος στόχος για την ομάδα του Κεστούτις Κεμζούρα. Τότε, ο Βασίλης Σπανούλης έδωσε έστω... μία χαρά στους φιλάθλους του Ολυμπιακού, όταν ευστοχώντας σε τρίποντο 2:39 πριν τη λήξη για το 80-90, έφτασε τους 12 πόντους στον αγώνα και έγινε ο νέος «βασιλιάς» του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών στη Euroleague μέσα στο ΣΕΦ!

Ολυμπιακός - Φενερμπαχτσε - Euroleague

Διαιτητές: Μιγκέλ Άνχελ Πέρεθ (Ισπανία), Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία), Ρόμπερτ Βικλίτσκι (Τσεχία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κεστούτις Κεμζούρα): Ρότσεστι 2, Μπάλντγουιν, Πολ 11 (1), Κόνιαρης, Σπανούλης 14 (2), Τσέρι 10 (2), Μιλουτίνοβ 11, Βεζένκοφ, Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 11 (2), Ρούμπιτ 4, Ριντ 10

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Βέστερμαν 6 (2), Μαχμούτογλου 8 (2), Κάλινιτς 6 (1), Σλούκας 14 (2), Ντε Κολό 32 (5), Ουίλιαμς 13 (1), Τόμας 2, Ντατόμε 15 (3)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ