Πολιτική

02 Ιανουαρίου 2020 23:34 Τελευταία ενημέρωση : 03 Ιανουαρίου 2020 00:42

Μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ κατά Ερντογάν για τα στρατεύματα στην Λιβύη

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρεται σε κοινή δήλωση των κ. Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Οργή στην Βουλή της Τρίπολης. Τι προβλέπει η απόφαση της Άγκυρας.

Μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ κατά Ερντογάν για τα στρατεύματα στην Λιβύη
-

Οργισμένες αντιδράσεις στην Ευρώπη και όχι μόνο προκαλεί η έγκριση της τουρκικής Βουλής στα σχέδια Ερντογάν για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη.

Μέτωπο κατά της νέας ταραχής που φέρνει στην Μεσόγειο ο Tούρκος Πρόεδρος συγκρότησαν Ελλάδα - Κύπρος και Ισραήλ προειδοποιώντας την Τουρκία να πάρει πίσω την απόφαση της, η οποία, όπως τονίζεται, αποτελεί επικίνδυη απειλή για την περιοχή και παραβιάζει κατάφωρα αποφάσεις του ΟΗΕ.

Σε κοινή δήλωση τους, οι κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου, οι οποίοι δείπνησαν στην Αθήνα λίγη ώρα μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, αναφέρουν ότι "η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη Λιβυκή σύγκρουση. Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης. Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης".

Μητσοτάκης - Αναστασιάδης - Νετανιάχου - EastMed

"Καμπανάκι" και απο την Ιταλία

Η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Μσρίνα Σερένι, με σύντομη ανάρτησή της στο Twitter, σχολίασε την έγκριση της αποστολής τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη από το κοινοβούλιο της 'Αγκυρας, γράφοντας "η ψήφος του τουρκικού κοινοβουλίου για την Λιβύη αυξάνει τις εντάσεις, σε ένα ήδη δραματικό πλαίσιο. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρότεινε η Ιταλία γίνεται όλο και πιο σημαντική, για να ζητήσουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να σιγήσουν τα όπλα και να ξαναποκτήσει την φωνή της η πολιτική".

Βουλή Λιβύης: «προδοσία» το αίτημα για τουρκική στρατιωτική επέμβαση 

Ένας αντιπρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου καταδίκασε σήμερα ως «εσχάτη προδοσία» κάθε πιθανή τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) που έχει έδρα την Τρίπολη. Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράστηκε, μάλιστα με ανάρτηση του στα ελληνικά, ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης.

Στη Λιβύη διαγκωνίζονται δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η GNA του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και, στα ανατολικά, εκείνη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο μια επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η GNA. «(Ο Φάγιεζ) αλ Σάρατζ (επικεφαλής της GNA) και εκείνοι που είναι μαζί του ζήτησαν ξένη επέμβαση στη Λιβύη, ένα αίτημα που χαρακτηρίζουμε εσχάτη προδοσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμχαγιέντ Χούμα, δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Μια «επείγουσα συνεδρίαση» του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Βεγγάζη (ανατολικά) «για να εξετάσει τις επιπτώσεις της κατάφωρης παρέμβασης της Τουρκίας» στις υποθέσεις της Λιβύης, πρόσθεσε. «Η απερίσκεπτη κίνηση του (Τούρκου προέδρου Ταγίπ) Ερντογάν, στην οποία έσυρε το κοινοβούλιο της χώρας του, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή», σημείωσε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της GNA Φάτι Μπασάγα ανέφερε ότι «η GNA έχει το πλήρες δικαίωμα να υπερασπιστεί τη νομιμότητά της και να προστατεύσει τους πολίτες της που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιθετικότητα μιας ορδής πραξικοπηματιών που υποστηρίζονται από ξένα μέρη», αναφερόμενος στις δυνάμεις που πρόσκειται στον Χάφταρ. Με ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι οι δύο συμφωνίες με την Τουρκία έγιναν «νομικά και δημόσια», κατηγορώντας τις αντίπαλες δυνάμεις για στρατολόγηση «μισθοφόρων (...)».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ