Κόσμος

03 Ιανουαρίου 2020 08:47 Τελευταία ενημέρωση : 03 Ιανουαρίου 2020 21:06

Ιράν: Αδυσώπητη εκδίκηση σε αυτούς που σκότωσαν τον Σουλεϊμανί (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Οι αντιδράσεις του ανώτατου ηγέτη του Ιράν στο θάνατο του στρατηγού με εντολή Τραμπ και οι αμερικανικοί πανηγυρισμοί.

Ιράν: Αδυσώπητη εκδίκηση σε αυτούς που σκότωσαν τον Σουλεϊμανί (εικόνες)
-

Ότι το Ιράν θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τα μεσάνυχτα σε αμερικανική επιδρομή, με εντολή Τραμπ στη Βαγδάτη, ορκίστηκε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια. Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter στη γλώσσα φαρσί.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε εξάλλου ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία»,  διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ρουχανί Ρουχανί σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησής του.

Το γεγονός πως ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» θα αυξήσει την «αποφασιστικότητα» του Ιράν να «αντισταθεί στον επεκτατισμό της Αμερικής και να υπερασπιστεί τις ισλαμικές αξίες μας», προστίθεται στο κείμενο.

Ο διάδοχος του Σουλεϊμανί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν διόρισε τον υπαρχηγό του διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί, ως διάδοχο του Σουλεϊμανί επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, έγινε γνωστό από ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Μετά το μαρτύριο του ένδοξου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διορίζω τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί διοικητή της Δύναμης Κουντς» των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφέρει ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπό του και μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα της Δύναμης Κουντς «θα μείνει όπως ακριβώς ήταν επί του προκατόχου του», προστίθεται στη δήλωση του Χαμενεΐ.

Πομπέο: Οι Ιρακινοί πανηγυρίζουν για την απελευθέρωσή τους

Πομπέο - tweet - Σουλεϊμανί

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανάρτησε ένα βίντεο στο Twitter, στο οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά του, φαίνονται Ιρακινοί που «χορεύουν στον δρόμο», εορτάζοντας τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Ιρακινοί — Ιρακινοί — χορεύουν στον δρόμο για την ελευθερία· ευγνώμονες που ο στρατηγός Σουλεϊμανί δεν υπάρχει πια», σχολίασε ο Πομπέο κάτω από ένα απόσπασμα βίντεο διάρκειας 22 δευτερολέπτων το οποίο εικονίζει ένα πλήθος που κάνει πορεία κατά μήκος δρόμου ανεμίζοντας σημαίες του Ιράκ και πανό.

Την ίδια ώρα, τα διεθνή δίκτυα μεταδίδουν αντικρουόμενες αντιδράσεις του κόσμου στη χώρα.

Ποιος ήταν ο Σουλεϊμανί

Ο πανίσχυρος Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σήμερα σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης που το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε «αμυντική» ενέργεια, ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν κι ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους.

Επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό — το αμερικανικό περιοδικό New Yorker χαρακτήριζε το 2014 τη Δύναμη Κουντς υβρίδιο της CIA και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων — ο χαρισματικός υποστράτηγος διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ. Θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.

Ο 62χρονος στρατιωτικός, με γκρίζα γένια κομμένα πάντα κοντά, είχε γίνει κάτι σαν ροκ-σταρ στο Ιράν τα τελευταία χρόνια. Είχε έτσι δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram.

υποστρατηγος Κασέμ Σουλεϊμανί - Soleimani - επίθεση -  αυτοκίνητο

Για τους υποστηρικτές του όσο και για τους εχθρούς του ο Σουλεϊμανί, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία, δύο χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στρατιωτικά.

«Για τους σιίτες στη Μέση Ανατολή» — σημείωνε ο πρώην αναλυτής της CIA Κένεθ Πόλακ στο πορτρέτο του Σουλεϊμανί που συνέταξε για λογαριασμό του περιοδικού Time στο πλαίσιο του αφιερώματος στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως το 2017 — ο υποστράτηγος ήταν κάτι σαν «υβρίδιο του Τζέιμς Μποντ, του Έρβιν Ρόμελ και της Λέιντι Γκάγκα».

«Για τη Δύση, ήταν υπεύθυνος για την εξαγωγή της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν, για την υποστήριξη τρομοκρατών και τη διεξαγωγή των πολέμων του Ιράν στο εξωτερικό».

Στο Ιράν, χώρα καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια στον οικονομικό μαρασμό, αρκετοί τον προέτρεπαν να κατέβει στην πολιτική αρένα. Ο υποστράτηγος πάντως είχε απορρίψει ξερά τις φήμες που τον ήθελαν να βάζει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ισλαμική Δημοκρατία το 2021.

Εγκαταλείπουν άρον άρον το Ιράκ οι Αμερικανοί

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από φιλοϊρανούς, κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ, μερικές ώρες μετά τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς στο Ιράκ να φύγουν «αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι δυνατό», καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «διαφορετικά προς άλλες χώρες δια χερσαίας οδού».

Ήδη δεκάδες Αμερικανοί πολίτες που εργάζονται σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες στην ιρακινή πόλη Βασόρα ετοιμάζονται σήμερα να εγκαταλείψουν την χώρα, δήλωσαν στο Reuters πηγές των εταιρειών και επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι μόνο οι Αμερικανοί εργαζόμενοι φεύγουν, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησής τους, και κανένας εργαζόμενος άλλης εθνικότητας .

Η εκκένωση δεν θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, την παραγωγή ή τις εξαγωγές, δήλωσαν ιρακινοί αξιωματούχοι του πετρελαϊκού τομέα.

Οι κύριες μεθοριακές διαβάσεις του Ιράκ οδηγούν προς το Ιράν και την εμπόλεμη Συρία, ενώ υπάρχουν και άλλα σημεία διέλευσης προς τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ