Κόσμος

05 Ιανουαρίου 2020 07:57 Τελευταία ενημέρωση : 05 Ιανουαρίου 2020 13:45

Απειλεί ο Τραμπ: έχουμε ορίσει 52 στόχους στο Ιράν

Διάβασέ μου το...

"Βράζει" η Μέση Ανατολή μετά την δολοφονία του Σουλεϊμανί. Τόσοι στόχοι, όσοι και οι όμηροι στην κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979, λέει ο Τραμπ.

Απειλεί ο Τραμπ: έχουμε ορίσει 52 στόχους στο Ιράν
-

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν (ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979) τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς.

Το Ιράν, έγραψε ο Τραμπ, «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού. Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό». Πρόσθεσε ότι «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.

«Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος δίνοντας διαταγή να εξοντωθεί ο ιρανός υποστράτηγος οδήγησε τη χώρα του και τους συμμάχους της σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις δυνάμεις που πρόσκειται σε αυτό στη Μέση Ανατολή.

Κασέμ Σουλεϊμανί - διαδηλώσεις - Ιράν

Ευρωπαϊκή έκκληση για «αποκλιμάκωση» στην Μέση Ανατολή

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προσκάλεσε στις Βρυξέλλες τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία επαναλαμβάνεται η έκκληση για «αποκλιμάκωση» στην Μέση Ανατολή.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ γνωστοποιεί ότι απηύθυνε την πρόσκληση προς τον Τζαβάντ Ζαρίφ, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία, στην ανακοίνωση η οποία αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών με θέμα την προάσπιση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Την ίδια ώρα, το Ιράν κάλεσε τον ελβετό πρεσβευτή, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, για να διαμαρτυρηθεί για τις εχθρικές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε να πλήξει ιρανικούς στόχους, εάν το Ιράν επιτεθεί κατά Αμερικανών ή αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ιράν: τρομοκράτης με κουστούμι ο Τραμπ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις απειλές του τελευταίου να πλήξει "52 θέσεις" του Ιράν, τονίζοντας ότι "η στόχευση πολιτιστικών τόπων συνιστά έγκλημα πολέμου". "Έχοντας παραβιάσει κατάφωρα το (διεθνές) δίκαιο" με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ την Παρασκευή, ο Τραμπ "συνεχίζει να απειλεί με νέες παραβιάσεις (...) των δεσμευτικών κανόνων του διεθνούς δικαίου", γράφει ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Aπό την πλευρά του, ο ιρανικός στρατός αντέδρασε στην τελευταία πρόκληση του Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας αμφιβολίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το "θάρρος" να χτυπήσουν το Ιράν. "Λένε αυτά τα πράγματα για να εκτρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την απάνθρωπη και αδικαιολόγητη πράξη τους", δήλωσε ο υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, αρχηγός του ιρανικού στρατού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, αναφερόμενος στη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί. Αλλά "αμφιβάλλω ότι έχουν το θάρρος", πρόσθεσε.

Παράλληλα ο υπουργός Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί δήλωσε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είναι "τρομοκράτης με κοστούμι", σε μήνυμά του στο Twitter. "Όπως το Ισλαμικό Κράτος, όπως ο Χίτλερ, όλοι μισούν τους πολιτισμούς. Ο Τραμπ είναι τρομοκράτης που φορά κοστούμι. Θα μάθει την ιστορία πολύ σύντομα ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να νικήσει το "Μεγάλο Ιρανικό Έθνος και Πολιτισμό", έγραψε ο Τζαχρομί.

Κασέμ Σουλεϊμανί - διαδηλώσεις - Ιράν

Ο Λευκός Οίκος διαβίβασε επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την επιδρομή στο Ιράκ

Ο Λευκός Οίκος διαβίβασε χθες Σάββατο επίσημη ειδοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή που διατάχθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεταξύ άλλων ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ενημέρωσαν δύο βοηθοί αμερικανών κοινοβουλευτικών το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών επέκριναν έντονα τον Τραμπ διότι δεν ζήτησε έγκριση του Κογκρέσου ούτε το ενημέρωσε πριν διατάξει την επιδρομή, που κλιμάκωσε δραματικά την ένταση ανάμεσα στο Ιράν, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή. Η ειδοποίηση της αμερικανικής προεδρίας συντάχθηκε βάσει του Νόμου περί Πολεμικών Εξουσιών (1973), ο οποίος ορίζει πως η κυβέρνηση οφείλει να ειδοποιεί το Κογκρέσο εντός 48 ωρών από κάθε διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ή ενόψει επιχειρήσεών τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ αναμενόταν να εξηγήσει στην ειδοποίησή της στο Κογκρέσο τις περιστάσεις, τους σκοπούς, τη διάρκεια και τις εξουσίες που επικαλείται για τη συγκεκριμένη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα μέχρι στιγμής. Η ειδοποίηση που επέδωσε στο Κογκρέσο εξ ορισμού φέρει σήμανση «απόρρητο»· δεν είναι σαφές αν θα δημοσιοποιήσει μη διαβαθμισμένη εκδοχή της. Μετά την επιδρομή, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό, η Νάνσι Πελόσι, στηλίτευσε το γεγονός ότι το πλήγμα διατάχθηκε και διεξήχθη χωρίς ρητή και συγκεκριμένη έγκριση του Κογκρέσου, χωρίς καν «διαβούλευση» με το αμερικανικό κοινοβούλιο, γεγονός που κατ’ αυτήν έθεσε υπό αμφισβήτηση τις εξουσίες του.

Το Πεντάγωνο ενημέρωσε προχθές Παρασκευή στελέχη του προσωπικού των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας που είναι αρμόδιες για τις ένοπλες δυνάμεις για την επιδρομή και άλλες πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ. Επίσης προχθές Παρασκευή ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν κατέθεσε ψήφισμα με σκοπό να γίνει οπωσδήποτε διάλογος για το ζήτημα στο Κογκρέσο και να προληφθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών με το Ιράν άνευ της ρητής έγκρισής του.

Εν τω μεταξύ, η σορός του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί επαναπατρίστηκε στο Ιράν σήμερα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB. Το πτώμα του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο. H κρατική ιρανική τηλεόραση άρχισε πριν από τις 08.00 τοπική ώρα (06.30 ώρα Ελλάδας) να μεταδίδει απευθείας πρόγραμμα που δείχνει το μαυροφορεμένο πλήθος να έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο αυτής της πόλης.

Κασέμ Σουλεϊμανί - διαδηλώσεις - Ιράν

Επικρίσεις για τον ισχυρισμό Πενς ότι ο Σουλεϊμανί συνδεόταν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς συνέδεσε σε ανάρτησή του στο Twitter τον ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αμερικανικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, διατυπώνοντας έναν ισχυρισμό που μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ και αλλού επισήμαναν πολύ γρήγορα ότι είναι αναπόδεικτος, αν όχι απλούστατα ψέμα.

Ο Σουλεϊμανί «βοήθησε να ταξιδέψουν μυστικά στο Αφγανιστάν 10 από τους 12 τρομοκράτες που διέπραξαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Πενς μέσω Twitter προχθές Παρασκευή, εν μέσω σειράς μηνυμάτων του με τα οποία υπεραμυνόταν της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την εξόντωση του διοικητή της Δύναμης Κουντς. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου διαπράχθηκαν, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, από 19 αεροπειρατές.

Η εκπρόσωπος του Πενς, η Κέιτι Ουόλντμαν, διευκρίνισε αργότερα πως ο αντιπρόεδρος αναφερόταν σε 12 εξ αυτών που «πέρασαν από το Αφγανιστάν». Επέμεινε στον ισχυρισμό ότι «οι 10 από τους 12 βοηθήθηκαν από τον Σουλεϊμανί». Η εφημερίδα The New York Times αντέτεινε ότι ο ιρανός υποστράτηγος — διοικούσε ήδη το 2001 τη Δύναμη Κουντς, επίλεκτο τμήμα των Φρουρών της Επανάστασης επιφορτισμένο με τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό — δεν «αναφέρεται πουθενά» στην μακροσκελή έκθεση της επιτροπής έρευνας για την 11η Σεπτεμβρίου.

Στην έκθεση, πρόσθεσε, εξηγείται πως μολονότι «υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πως το Ιράν επέτρεπε τη διέλευση μελών της Αλ Κάιντα προς και από το Αφγανιστάν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου», δεν βρέθηκε η παραμικρή «απόδειξη ότι το Ιράν (...) ήταν ενήμερο για την προετοιμασία» των τρομοκρατικών επιθέσεων. «Τη στιγμή της διέλευσής τους από το Ιράν, ούτε τα μέλη της Αλ Κάιντα τα ίδια δεν ήταν ενήμερα για τις λεπτομέρειες αυτής της μελλοντικής επιχείρησης», συμπληρώνεται στην έκθεση της επιτροπής έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου.

Κασέμ Σουλεϊμανί - διαδηλώσεις - Πακιστάν

Μπορεί επομένως να είναι «σωστό από τεχνική άποψη να λέγεται ότι το Ιράν “βοήθησε” το ταξίδι τους», αλλά άτοπο να γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση πως το έκανε «εσκεμμένα», ενόψει των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, τόνισε από την πλευρά της η εφημερίδα The Washington Post, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει ότι ο Σουλεϊμανί ενεπλάκη προσωπικά σε αυτή την υποτιθέμενη «βοήθεια». Οι 15 από τους 19 φερόμενους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας, της σουνιτικής μοναρχίας που αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλο του σιιτικού Ιράν στην περιοχή.

Η πλειοδοσία αυτή από πλευράς Πενς πάντως συνάδει με τη γραμμή της κυβέρνησης Τραμπ, που επέρριψε στον θανόντα υποστράτηγο Σουλεϊμανί σωρεία «ωμοτήτων». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε χαρακτηριστικά τον ιρανό αξιωματικό πως «ήταν υπεύθυνος για τους φόνους τουλάχιστον 603 Αμερικανών στρατιωτικών» και ισχυρίστηκε ακόμη ότι το «17% των θανάτων» στις τάξεις του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στο Ιράκ «μεταξύ του 2003 και του 2011» μπορεί να «αποδοθεί σε αυτόν τον τρομοκράτη και στη Δύναμη Κουντς».

ΥΠΕΞ του Ιράν: «αλαζόνας κλόουν» ο Πομπέο

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναφέρθηκε με προσβλητικό τρόπο στον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, αποκαλώντας τον «αλαζόνα κλόουν», αναφερόμενος στο σχόλιό του ότι οι ιρακινοί «χόρευαν» από χαρά μετά την εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ο Πομπέο μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο διάρκειας 22 δευτερολέπτων, στο οποίο εικονίζονται Ιρακινοί διαδηλωτές σ’ έναν δρόμο. Συνόδευσε το βίντεο αυτό με τη λεζάντα «Ιρακινοί, Ιρακινοί, χορεύουν στον δρόμο για την ελευθερία. Ευγνώμονες που ο στρατηγός Σουλεϊμανί δεν υπάρχει πια».

«Πριν από 24 ώρες, ένας αλαζόνας κλόουν, μεταμφιεσμένος σε διπλωμάτη, υποστήριξε πως κόσμος χόρευε στους δρόμους του Ιράκ. Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες υπερήφανοι Ιρακινοί αδελφοί μας και Ιρακινές αδελφές μας του απάντησαν απ’ άκρου σ’ άκρο της πατρίδας τους. Το τέλος της φθοροποιού παρουσίας των ΗΠΑ στη δυτική Ασία άρχισε», ήταν η αντίδραση του Ζαρίφ, μέσω του ίδιου ιστοτόπου.

Κασέμ Σουλεϊμανί - βομβαρδισμός

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο γνωστοποίησε χθες Σάββατο ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για το Ιράν, μετά την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί. «Μόλις μιλήσαμε» και «υπογραμμίσαμε πόση σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη επιρροή και τις απειλές που εγείρει το Ιράν στην περιοχή», ανέφερε ο Πομπέο μέσω Twitter, προσθέτοντας πως είναι «πάντοτε ευγνώμων για την απαρασάλευτη υποστήριξη του Ισραήλ» στις αμερικανικές προσπάθειες να «κατανικηθεί η τρομοκρατία». Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ανακοίνωση που διένειμε ότι ο Πομπέο τόνισε στον Νετανιάχου την «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Τραμπ να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα, το αμερικανικό προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και τους εταίρους των ΗΠΑ».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έπειτα από συναντήσεις που θα έχει με τους ομολόγους του της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν και της Γερμανίας Χάικο Μάας, με αντικείμενο των επαφών του την αμερικανική επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει κανένα σχόλιο δημόσια για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης, θα έχει επίσης επαφές για το ζήτημα το προσεχές διήμερο, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ