Καιρός

06 Ιανουαρίου 2020 17:30

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Ο «Ηφαιστίωνας» θα αρχίσει να μας αποχαιρετά σταδιακά από το μεσημέρι της Τρίτης. Αναλυτικές οδηγίες για αγρότες.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Υποχωρεί σταδιακά από το μεσημέρι της Τρίτης, το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα μας, με τα φαινόμενα να περιορίζονται στα νότια της χώρας, αλλά με το κρύο να παραμένει τσουχτερό.

Πιο αναλυτικά για αύριο Τρίτη, στα Δυτικά και τα Βόρεια περιμένουμε λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στη Θράκη με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα, βροχές ή χιονόνερο και στο νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, ισχυρότερες μέχρι το απόγευμα στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά, πυκνότερες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, καθώς και στα βουνά της Κρήτης, που αργότερα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν νοτιότερα.  

Η θερμοκρασία, με παγετό στα Ηπειρωτικά, ισχυρότερο στα κεντρικά και βόρεια το πρωί και το βράδυ, θα κυμανθεί στα βόρεια από -8 έως 7  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -6 έως 10 και νοτιότερα από 5  έως 13 βαθμούς Κελσίου.   Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 6 μποφόρ στα δυτικά και 6 με 8 στα ανατολικά, στο Αιγαίο όμως θα φτάσουν πάλι τα 9 και τοπικά το πρωί τα 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το απόγευμα.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 7/1/2019

Οδηγίες για αγρότες:

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την καλλιέργεια της ελιάς, το Βόριο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την ελιά και συχνά παρατηρείται τροφοπενία στο στοιχείο αυτό σε πολλές περιοχές που καλλιεργείται η ελιά ανά την Ελλάδα. Η τροφοπενία βορίου μπορεί να εκδηλωθεί σε δένδρα κάθε ηλικίας, με γρηγορότερη εξέλιξη όμως στα μικρότερης ηλικίας. Σε σοβαρή έλλειψη προκαλείται μείωση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, αυξάνεται η καρπόπτωση και παραμορφώνεται χαρακτηριστικά ο καρπός (ξήρανση του άκρου). 

Η διόρθωση της τροφοπενίας βορίου είναι σχετικά εύκολη με προσθήκη βόρακα ή βορικού οξέος στο έδαφος, το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Σε παραγωγικά δένδρα καλής ανάπτυξης συνιστάται η προσθήκη 300-500γρ. βόρακα ή 200-300 γρ. βορικού οξέος ανά δένδρο. Σε δένδρα μεγάλης ανάπτυξης ή σε πολύ ασβεστούχα εδάφη η προστιθέμενη ποσότητα μπορεί να αυξηθεί μέχρι 1Kg, ανά δένδρο. Η προσθήκη Βορίου, μπορεί να γίνει και διαφυλλικά, προανθικά με διάλυμα βόρακα (0,6-0,8%). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: