Κόσμος

07 Ιανουαρίου 2020 07:00

Δεν αποχωρούν οι ΗΠΑ από το Ιράκ – Νέα προειδοποίηση Ροχανί

Διάβασέ μου το...

«Τεντωμένο» σχοινί οι ισορροπίες τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Έκκληση από τις Βρυξέλλες στο Ιράν.

Δεν αποχωρούν οι ΗΠΑ από το Ιράκ – Νέα προειδοποίηση Ροχανί
-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει απόφαση για αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ 'Εσπερ, παρά τυν επιστολή της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης σε αυτή τη χώρα που ειδοποιεί τη Βαγδάτη για μια αναδιάρθρωση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για να φύγουμε από το Ιράκ. Τελεία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας στους δημοσιογράφους. «Αυτή η επιστολή δεν αντιστοιχεί στο πνεύμα που μας διακατέχει σήμερα».

«Δεν ξέρω τι είναι αυτό το γράμμα ... Προσπαθούμε να μάθουμε από πού προέρχεται αυτό, τι είναι αυτό, ωστόσο δεν έχει ληφθεί απόφαση για αποχώρηση από το Ιράκ», είπε ο 'Εσπερ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επιστολή αυτή.

Ο Έσπερ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της Αμερικής, διαβεβαιώνοντας ότι, ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει το διεθνές νομικό πλαίσιο που διέπει τις ένοπλες συρράξεις πλήττοντας πολιτιστικά μνημεία στο Ιράν, όπως απείλησε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι θα διατάξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

AP - Ιράκ - Κασέμ Σουλεϊμανί

Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον είναι διατεθειμένος να στοχοθετήσει πολιτιστικούς χώρους, ο Έσπερ απάντησε σε δημοσιογράφους: «Θα τηρήσουμε τους νόμους περί ένοπλων συρράξεων».

Όταν πιέστηκε να απαντήσει εάν θα πλήττονταν ιρανικά μνημεία ή όχι, διότι εάν πλήττονταν θα επρόκειτο για έγκλημα πολέμου, ο Έσπερ απάντησε «αυτό λέει το διεθνές νομικό πλαίσιο για τις ένοπλες συρράξεις», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία όπως αρχαιολογικοί χώροι από στρατούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης (υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Ροχανί: Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος

«Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος», τονίζει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί σε μήνυμά του στο Twitter απαντώντας στις πολεμικές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε το Σάββατο να πλήξει 52 ιρανικούς στόχους.

«Αυτοί που αναφέρουν τον αριθμό 52 θα πρέπει επίσης να θυμούνται τον αριθμό 290. # IR655», γράφει ο Ροχανί αναφερόμενος στην τραγωδία με το Airbus της πτήσης 655 της Iran Air που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1988 από αμερικανικό πλοίο πάνω από τον Κόλπο και στοίχισε τη ζωή 290 ανθρώπων.

Χασάν Ρουχανί - tweet

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά τα γεγονότα, αυτή η καταστροφή, για την οποία το Ιράν περιμένει ακόμη μια επίσημη συγνώμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να στοιχειώνει τη συλλογική μνήμη του Ιράν, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ομηρεία 52 διπλωματών τους επί 444 ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979.

Έκκληση για επιστροφή του Ιράν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώνοντας τη φωνή της στις διεθνείς εκκλήσεις προς την Ισλαμική Δημοκρατία για να βοηθήσει στη διάσωση της συμφωνίας αυτής, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018.

«Ανησυχούμε βαθύτατα μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι δεν θα τηρεί πλέον το όριο που θέτει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA)», τονίζει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δήλωση, χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα της συμφωνίας.

«Από ευρωπαϊκής πλευράς, είναι σημαντικό για το Ιράν να επανέλθει στη συμφωνία αυτή. Οφείλουμε να πείσουμε το Ιράν ότι αυτό είναι επίσης προς το δικό του συμφέρον», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαιώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή.

AP - Ιράκ - Κασέμ Σουλεϊμανί

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις επαφές της στη Μέση Ανατολή για να αποκλιμακωθούν οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ΕΕ «έχει οικοδομήσει πολύ αξιόπιστους διαύλους επικοινωνίας σχεδόν με όλους τους παράγοντες στην περιοχή», επισήμανε.

Αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να χρησιμοποιηθούν για συνομιλίες με πρόσωπα ή ομάδες που επιζητούν ένα δρόμο συμφιλίωσης και αποκλιμάκωσης, πρόσθεσε η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ