Καιρός

07 Ιανουαρίου 2020 17:33

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Με ποια φαινόμενα και σε ποιες περιοχές αποχωρεί από τον χώρα ο «Ηφαιστίωνας». Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

 

Μετά από τα χιόνια, το κρύο και τα μποφόρ, ο «Ηφαιστίωνας» σιγά-σιγά τραβιέται νοτιότερα και μας εγκαταλείπει, αφήνοντας αρκετές «πληγές» που με την καλοσύνη των επόμενων ημερών πρέπει να εξαλειφθούν, πριν έρθει η επόμενη κακοκαιρία!  

Την Τετάρτη αναμένονται τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και παροδικές χιονοπτώσεις στα βουνά της Κρήτης, καθώς και για λίγο στα βουνά της Στερεάς και της Εύβοιας. Στην υπόλοιπη χώρα, γενικά αίθριος θα είναι ο ουρανός, με πρωινές και βραδινές ομίχλες στα βόρεια. Η θερμοκρασία, με παγετό στα ηπειρωτικά, θα κυμανθεί στα βόρεια από -7 έως 9  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -6 έως 12 βαθμούς και νοτιότερα από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, με ένταση 3 με 5 μποφόρ στα δυτικά, στα ανατολικά με ένταση 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο μέχρι 8 μποφόρ, δε στα Δωδεκάνησα το πρωί έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση αργότερα.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 8/1/2019

Οδηγίες για τους αγρότες

Σε περίπτωση που η αφαίρεση των σπασμένων κλάδων αντιστοιχεί σε ένα βαρύ κλάδεμα, τότε το πρόγραμμα λίπανσης που αφορά στη συντήρηση των ελαιόδεντρων, τροποποιείται ώστε να δοθεί έμφαση στην λίπανση με άζωτο, περιορίζοντας τη χρήση καλίου μέχρι τα δένδρα να επανέλθουν σε κανονική παραγωγή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου.

Επισημαίνεται ότι υπάρχουσες ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων, που έχουν ήδη διαγνωσθεί από αναλύσεις εδάφους και φύλλων, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άσχετα με το μέγεθος της ζημιάς από τα χιόνια. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ