Κόσμος

07 Ιανουαρίου 2020 20:56

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Διάβασέ μου το...

Σημαντικές συναντήσεις κορυφαίων αξιωματούχων, καταλυτικές παρεμβάσεις και ραγδαίες εξελίξεις σε "καυτά μέτωπα" την Τρίτη.

“Εδώ Βρυξέλλες”...
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη

Έκκληση για αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών και εκεχειρία στη Λιβύη απηύθυνε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας την Τουρκία να μην προχωρήσει τη στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα. Μετά την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Λιβύη, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ζητάμε εκεχειρία και ζητάμε επίσης να σταματήσει η κλιμάκωση και να τερματιστούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις που αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναφορά στην απόφαση της Τουρκίας να παρέμβει σε στρατό στη Λιβύη, κάτι που εμείς απορρίπτουμε.

Συνάντηση υπουργών εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας για το Ιράν

Σε ξεχωριστή συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς εξωτερικών της Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας, τέθηκε το ζήτημα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστρατηγού Σουλεϊμανί.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, μετά τη συνάντηση δήλωσε πως το Βερολίνο δεν μπορεί να δεχθεί την απόφαση του Ιράν να αγνοήσει τα όρια μιας συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει. «Αυτό που ανακοίνωσε το Ιράν δεν είναι, πιστεύουμε, η σωστή πορεία και άρα πρέπει να βρούμε μια κοινή απάντηση», ανέφερε. Πρόσθεσε, δε, ότι βάσει των όρων της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, τα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία μπορούν να προχωρήσουν στην επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν.

Πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Ράαμπ τόνιζε ότι ένας πόλεμος με το Ιράν θα ωφελούσε μόνον τους ισλαμιστές μαχητές στην Μέση Ανατολή και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. "Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με το Ιράν και να διασφαλίσουμε σε σχέση με το Ιράκ ότι δεν θα χάσουμε τα κέρδη που δύσκολα εξασφαλίσαμε κατά του Ισλαμικού Κράτους", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

"Εκφράζουμε την ανησυχία ότι ένας κανονικός πόλεμος θα ήταν πολύ επιζήμιος και στην πραγματικότητα οι τρομοκράτες, προπαντός το Ισλαμικό Κράτος, θα ήταν οι μόνοι που θα κέρδιζαν από αυτόν. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας των ΗΠΑ, τους εταίρους μας της ΕΕ, γι'αυτό μεταβαίνω σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξασφαλίσω ότι θα στείλουμε ένα πολύ σαφές και συνεπές μήνυμα για την ανάγκη για αποκλιμάκωση και για να βρεθεί μια διπλωματική οδός", κατέληξε.

Το ΝΑΤΟ θα αποσύρει προσωρινά ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ

Το ΝΑΤΟ θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας .

"Λαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ", είπε η πηγή αυτή. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ "διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ", πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ