Κόσμος

08 Ιανουαρίου 2020 10:40 Τελευταία ενημέρωση : 09 Ιανουαρίου 2020 00:14

Χαμενεΐ: “Χαστούκι” η επίθεση στις βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ στην επίθεση που δέχθηκαν οι βάσεις του στο Ιράκ. «Κατακεραυνώνει» το Ιράν την Ουάσιγκτον.

Χαμενεΐ: “Χαστούκι” η επίθεση στις βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ (εικόνες)
-

Η πυραυλική επίθεση κατά των βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ «γελοιοποίησε την Ουάσιγκτον», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καλώντας τις εναπομείνασες αμερικανικές δυνάμεις – τις οποίες χαρακτήρισε ως «πηγή διαφθοράς στη Μέση Ανατολή» να αποχωρήσουν από την περιοχή. Οι επιδρομές ήταν «χαστούκι για τις ΗΠΑ, δεν ήταν όμως αρκετό για την απομάκρυνση της αμερικανικής διεφθαρμένης παρουσίας στην περιοχή».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «η Τεχεράνη αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ ως εχθρό».

Ιράκ - Ιρανός πυραύλος

Ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, από την πλευρά του, δήλωσε πως σκοτώνοντας οι Αμερικανοί τον Κασέμ Σουλεϊμανί, «μπορεί να ‘έκοψαν το χέρι’ των ‘Φρουρών της Επανάστασης’, όμως το Ιράν θα απαντήσει ‘κόβοντας το πόδι την Αμερικανών στην περιοχή».

Ιράκ - Ιρανός πυραύλος

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

Ιράκ - επίθεση - αμερικανική βάση

Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε, από την πλευρά του, ότι η χώρα του θα απαντήσει με σκληρό τρόπο σε όποιον της επιτεθεί, ενώ επανέλαβε τη στήριξή του στον φόνο από αμερικανικό πλήγμα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Όποιος προσπαθήσει να μας επιτεθεί, θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από την Ιερουσαλήμ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι, «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!», σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter, προαναγγέλλοντας ότι θα κάνει δηλώσεις αργότερα.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Τραμπ - tweet

To NATO καταδίκασε τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ και επανέλαβε την έκκλησή του για αυτοσυγκράτηση.

«Το ΝΑΤΟ καλεί το Ιράν να απόσχει από κάθε νέα βία», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. 

Αξιωματούχος της Συμμαχίας διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως κανένα θύμα δεν υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της αποστολής της Συμμαχίας που έχει επιφορτιστεί με την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων. Λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή, το ΝΑΤΟ ανέστειλε το περασμένο Σάββατο τις επιχειρήσεις του για την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι ένα μέρος του προσωπικού του θα αποχωρήσει από το Ιράκγια λόγους ασφαλείας.


Ασαφείς ο αριθμός και η ταυτότητα τυχόν θυμάτων

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι 22 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Άιν αλ Άσαντ, στην οποία σταθμεύουν μέλη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και βρίσκεται στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, και εναντίον βάσης στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Δύο από τους 17 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Άιν αλ Άσαντ δεν εξερράγησαν, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο ιρακινός στρατός.

Οι πέντε πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Αρμπίλ είχαν στόχο το αρχηγείο του διεθνούς συνασπισμού, πρόσθεσε, ενώ ο ιρακινός στρατός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Το Ιράκ βομβαρδίστηκε το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2020 μεταξύ 01:45 και 2:45 από 22 πυραύλους. 17 πύραυλοι έπεσαν στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, περιλαμβανομένων δύο που δεν εξερράγησαν  και πέντε στην πόλη Αρμπίλ οι οποίοι έπληξαν το αρχηγείο του συνασπισμού. Δεν έχουν καταγραφεί θύματα μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές».

Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, «80 Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης εναντίον βάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος αυτού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Έκανε λόγο για άλλους περίπου 200 τραυματίες.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ακόμη βρίσκονταν σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές της Δανίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Νέας Ζηλανδίας, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν θύματα από τις επιθέσεις στη βάση Άιν Αλ Άσαντ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ