Life

09 Ιανουαρίου 2020 10:14

Τι σημαίνει η παραίτηση Χάρι – Μέγκαν

Διάβασέ μου το...

Η έκπληξη για τη βασιλική οικογένεια. Τα επόμενα βήματα του πριγκιπικού(;) ζεύγους και ο γρίφος του «μοιράσματος» του χρόνου τους.

Τι σημαίνει η παραίτηση Χάρι – Μέγκαν
-

Έκπληξη ακόμα και για την Ελισάβετ και τον Κάρολο ήταν η χθεσινή αιφνίδια ανακοίνωση του Χάρι και της Μέγκαν, να παραιτηθούν των ανώτερων πριγκιπικών τους αξιωμάτων και να μοιράσουν το χρόνο τους μεταξύ Βρετανίας και της Βόρειας Αμερικής.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά Μέσα, η βασιλική οικογένεια ενημερώθηκε για την απόφαση του ζευγαριού από την τηλεόραση, κάτι που όπως διαρρέεται προκάλεσε «βαθιά απογοήτευση και θλίψη, ενώ ανώτερη βασιλική πηγή έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «πισώπλατο μαχαίρωμα».

βασίλισσα Ελισάβετ

Αν και η απόφαση ελήφθη από κοινού από τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ, χωρίς το ζευγάρι να έχει πριν συμβουλευτεί τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, σημειώνεται ότι τα επόμενα βήματά τους θα αποφασιστούν μετά από συζήτηση με τον Κάρολο και τον Γουίλιαμ.

Κάρολος – Γουίλιαμ – Χάρι

Τι σημαίνει όμως, η απόφαση του πριγκιπικού ζεύγους;

Ο Χάρι και η Μέγκαν είναι τα πρώτα μέλη της βασιλικής οικογένειας που παραιτούνται των αξιωμάτων τους, ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν δύο από τα δημοφιλέστερα μέλη της, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, που φέρνουν τον Χάρι δεύτερο μετά την Ελισάβετ. Σε αυτήν τη βάση, λοιπόν, η απόφαση επηρεάζει σημαντικά το παλάτι.

Επιπλέον, πρόκειται για έναν ακόμα «εφιάλτη» για τη Βασίλισσα, με πολλούς να συγκρίνουν την «καταστροφή» με αυτήν του 1992, οπότε και ο Κάρολος χώρισε από την Νταΐανα. Φτάνει να υπολογίσει κανείς ότι, τον περασμένο χρόνο φούντωσαν οι φήμες για εχθρικές σχέσεις μεταξύ της Δούκισσας του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον και της Δούκισσας του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ.

πρίγκηπας Χάρι - Μέγκαν – πρίγκηπας Γουίλιαμ – Κέιτ

Και λίγο πριν «φύγει» το 2019, η Ελισάβετ είχε να διαχειριστεί και την παραίτηση του πρίγκιπα Άντριου, μετά την εμπλοκή του σε σεξουαλικό σκάνδαλο, λόγω της σχέσης του με τον παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν.

πρίγκιπας Άντριου

«Φούντωσαν» επίσης οι φήμες για αποχώρηση του Κάρολου από τη διεκδίκηση της βασιλείας, για να «ξεμπουκώσει» λίγο η σειρά για το θρόνο, κάτι που όμως δεν αναμένεται να συμβεί.

Η απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν για παραίτηση των ανώτατων δικαιωμάτων τους, δε σημαίνει ότι παραιτούνται των αξιωμάτων τους, αλλά παραμένουν Δούκας και Δούκισσα του Σάσεξ, εκλαμβάνονται ως «εργαζόμενοι βασιλείς», που όμως θα έχουν την οικονομική τους ανεξαρτησία.

Το νέο..εργασιακό τους μοντέλο δεν έχει διευκρινιστεί πιο θα είναι, όμως ασχέτως με το πώς θα συντηρούνται οικονομικά, είναι σαφές ότι, «δε θα λαμβάνουν χρήματα από τον βασιλικό προϋπολογισμό».

Διατηρώντας το ανώτατο αξίωμά τους δεν είχαν το δικαίωμα να κερδίσουν εισόδημα, όμως με την παραίτησή τους, το αποκτούν.  Οι ίδιοι έκαναν σαφές ότι, θα συνεχίσουν να στηρίζουν το φιλανθρωπικό τους έργο, είναι όμως απορίας άξιον πώς «δύο εργαζόμενοι» θα καταφέρουν να το κάνουν αυτό.

Τέλος, για τη μετακόμισή τους στη Βόρεια Αμερική, δεν είναι σαφές τι σημαίνει το «θα ζούμε το μισό χρόνο στη Βρετανία και τον υπόλοιπο στη Βόρεια Αμερική», αφού η Μέγκαν ζούσε στον Καναδά, όπου εργαζόταν ως ηθοποιός, ενώ το ζευγάρι μόλις επέστρεψε από τις διακοπές του εκεί. Η μητέρα της Μέγκαν, ωστόσο, ζει στην Καλιφόρνια, όπου εδρεύει επίσης και η δημοσιογραφική ομάδα που υποστηρίζει την Δούκισσα. Κάτι που σημαίνει ότι Βόρεια Αμερική δε σημαίνει απαραιτήτως ΗΠΑ.