Πολιτική

09 Ιανουαρίου 2020 15:31

Τασούλας: γνωρίζω τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά…

Διάβασέ μου το...

Ο ΠτΒ αντιστάθηκε στο πρέσινγκ των κοινοβουλευτικών συντακτών, αρνούμενος να αποκαλύψει αν ο επόμενος ΠτΔ θα είναι άντρας ή γυναίκα, με εμφανή διάθεση για χιούμορ.

Τασούλας: γνωρίζω τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά…
-

Το πρόσωπο που θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, αύριο Παρασκευή. Αν και επισήμως αντικείμενο των επαφών είναι η ενημέρωση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στις ΗΠΑ και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ο εκλογικός νόμος και το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

"Πιστεύω ότι θα έχει ευρύτερη πλειοψηφία”, ήταν η απάντηση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θεωρεί πως θα χρειαστούν πολλές ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Τασούλας που πέρασε τις ημέρες των Χριστουγέννων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέτσοβο Ιωαννίνων, άφησε να εννοηθεί ότι γνωρίζει το πρόσωπο που θα προταθεί αν και επιχείρησε με χιούμορ να αποφύγει τις ερωτήσεις.

"Ναι, (σ.σ. γνωρίζω ποιος/α θα προταθεί) αλλά το ενδιαφέρον που θα έπρεπε να με ρωτήσετε είναι από πού το ξέρω γιατί μπορεί να έχω ρωτήσω μέντιουμ…”, ανέφερε, ενώ στο ερώτημα εάν θα είναι άνδρας ή γυναίκα, είπε πως "δεν κάνω υπερηχογράφημα…”. 

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, έκανε πάντως, γνωστό, ότι η ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου και πως καταληκτική ημερομηνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, έναν ακριβώς μήνα πριν την ημερομηνία εκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου το 2015. Ανέφερε μάλιστα, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής έχουν ξεκινήσει την προεργασία, καθώς πλέον με την αναθεώρηση του Συντάγματος υπάρχει νέος τρόπος εκλογής του.

Σε ό,τι αφορά στην ψήφιση του εκλογικού νόμου, θα γίνει με τις κανονικές διαδικασίες και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία των επαναλαμβανόμενων ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σκουρλέτης: το θέμα δεν είναι άσχετο με τον εκλογικό νόμο

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι «το θέμα του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι άσχετο με τον εκλογικό νόμο. Λέμε ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να βασίζεται σε μια ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Μια διάσταση που έχει υποτιμηθεί μετά και από τις τελευταίες συνταγματικές αλλαγές. Είναι πολύ πιο εύκολο να προκύψει Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς τις αναγκαίες συμφωνίες που προϋπέθετε προηγουμένως το σύνταγμα. (…) Εδώ έχουμε μια οικοδομημένη συναίνεση στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου. Πρέπει να διευκρινισθεί από τη ΝΔ εάν τελικά είναι πάνω στο τραπέζι η υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου. (…) Η συναίνεση που αποτυπώνεται στο οποιοδήποτε πρόσωπο Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να πατάει και σε κάποιους πυλώνες που αφορούν την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Ένας από αυτούς τους πυλώνες είναι το εκλογικό σύστημα. Όταν πάμε σε ένα πισωγύρισμα, σε ένα εκλογικό σύστημα που απλώς και μόνο θα βολεύει τη ΝΔ, τότε πως μπορούμε να μιλάμε για συναίνεση; Τινάζεται στον αέρα. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πιο συναινετικό εκλογικό σύστημα από την απλή αναλογική, που εξαντλεί όλες τις δυνατότητες, όσον αφορά τις πολιτικές δυνάμεις, να βρουν τις αναγκαίες συναινέσεις. Ακόμη και για να κυβερνήσουν».